Na cca 3 litry omáčky
- 2,5 kg cukety (bez semínek, oloupané)
- 1 velká hlávka česneku
- 50 g cukru
- 200 ml vinného octa
- 100 ml oleje (slunečnicový, řepkový)
- 100 g hořčičného semínka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce kurkumy
- chilli paprička dle chuti
- 150 ml l vody
Nevíte, co s přerostlou cuketou? Naše cuketová zavařovací krasojízda pokračuje, nyní v podobě “hořčice”. Má trochu řidší konzistenci, jde spíše o hustou omáčku, která je úžasná do hot dogů, ke klobáskám nebo k uzenému masu.
Oloupanou cuketu nakrájíme na kostky a ve velkém hrnci podlijeme vodou smíchanou s cukrem, solí a octem. Vaříme do změknutí. Potom přidáme olej, koření a česnek nakrájený na menší kousky. Necháme ještě chvíli probublávat, aby se chutě propojily. Rozmixujeme do hladka a vaříme až do požadované hustoty.
Plníme do čistých, suchých skleniček Weck a sterilujeme cca 10 minut na 180 stupňů. Zavařovat nemusíme celou dávku, část můžeme nechat v chladničce, tam nám vydrží zhruba měsíc.
Nebo darujeme všem milovníkům hořčice k masu.