Ajvar

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 2 menší lilky
  • 5 kg červených paprik (nejlépe kápií)
  • 170 ml oleje (slunečnicový, olivový)
  • sůl podle chuti

Ajvar pochází z balkánské kuchyně a jde o “kaviár” z pečených paprik a lilku. Můžete si ho namazat na chleba jako pomazánku - úžasný je na topinkách.

Často bývá také servírován ke klasickým pokrmům balkánské kuchyně z mletého masa. Použít se dá na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny nebo do pomazánek.

Jeho příprava vyžaduje čas, ale budete odměněni vynikající pochoutkou výborné chuti.

Lilky propíchejte vidličkou a dejte péct cca na půl hodiny na 200 C. Po vychladnutí vyškrábejte do misky dužinu.

Celé papriky dejte péct do trouby nebo ugrilujte až mají černou kůži s puchýřky. Dejte je do sáčku, zavřete a nechte asi 15 minut zapařit. Potom jde kůže dobře oloupat. Odstraňte stopku a semínka.

Společně s lilkem propasírujte lisem na brambory nebo v mlýnku na maso. S mixérem opatrně - ajvar by neměl být příliš hladký.

Vzniklou směs dejte do hrnce, zalijte olejem a osolte (nebojte se toho, ajvar snese soli hodně). Vařte zvolna za častého míchání do zhoustnutí, až se všechna šťáva spojí s hustou hmotou. Poté nalijte do čistých sklenic a zavařte 20 minut při 80 stupních.

Nechte ještě pár dní odpočinout a potom můžete ochutnávat. Po otevření vydrží v ledničce přibližně měsíc.

Ajvaru to moc sluší v karafách Weck, máte tak krásný jedlý dárek pro vaše přátele.

x