- 2 menší lilky
- 5 kg červených paprik (nejlépe kápií)
- 170 ml oleje (slunečnicový, olivový)
- sůl podle chuti
Ajvar pochází z balkánské kuchyně a jde o “kaviár” z pečených paprik a lilku. Můžete si ho namazat na chleba jako pomazánku - úžasný je na topinkách.
Často bývá také servírován ke klasickým pokrmům balkánské kuchyně z mletého masa. Použít se dá na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny nebo do pomazánek.
Jeho příprava vyžaduje čas, ale budete odměněni vynikající pochoutkou výborné chuti.
Lilky propíchejte vidličkou a dejte péct cca na půl hodiny na 200 C. Po vychladnutí vyškrábejte do misky dužinu.
Celé papriky dejte péct do trouby nebo ugrilujte až mají černou kůži s puchýřky. Dejte je do sáčku, zavřete a nechte asi 15 minut zapařit. Potom jde kůže dobře oloupat. Odstraňte stopku a semínka.
Společně s lilkem propasírujte lisem na brambory nebo v mlýnku na maso. S mixérem opatrně - ajvar by neměl být příliš hladký.
Vzniklou směs dejte do hrnce, zalijte olejem a osolte (nebojte se toho, ajvar snese soli hodně). Vařte zvolna za častého míchání do zhoustnutí, až se všechna šťáva spojí s hustou hmotou. Poté nalijte do čistých sklenic a zavařte 20 minut při 80 stupních.
Nechte ještě pár dní odpočinout a potom můžete ochutnávat. Po otevření vydrží v ledničce přibližně měsíc.
Ajvaru to moc sluší v karafách Weck, máte tak krásný jedlý dárek pro vaše přátele.