Klasická vajíčková pomazánka
- 8 uvařených vajec
- 2 lžíce majonézy
- 200 g žervé
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- řeřicha nebo pažitka na ozdobení
Italská vajíčková pomazánka
- 8 uvařených vajec
- 200 g čerstvého sýra (lučina)
- lžíce nadrobno nakrájených kaparů
- 2 nakrájená sardelová filátka
- bazalka na ozdobení
Vajíčková pomazánka s klobáskou
- 1 papriková klobása
- 4 uvařená vejce
- 100 g tvrdého sýru
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce pomazánkového másla
Velikonoce, jaro a vejce patří neodmyslitelně k sobě. Hodit se vám tedy budou tipy na výborné vajíčkové pomazánky, které si můžete dopřávat na snídani, ale můžete jimi pohostit i velikonoční návštěvu.
Velikonoce, jaro a vejce patří neodmyslitelně k sobě. Hodit se vám tedy budou tipy na výborné vajíčkové pomazánky, které si můžete dopřávat na snídani, ale můžete jimi pohostit i velikonoční návštěvu.
Na stůl je můžete servírovat přímo ve skleničkách Weck, mají krásný nadčasový design a ozdobené mašličkou v jarních barvách vám vytvoří krásnou stylovou dekoraci.
My se přimlouváme za vajíčka domácí, nebo z volných výběhů a bio chovů. Poznáte to podle prvního čísla kódu na vejci. Čím nižší číslo, tím lépe se slepice měla (0 biovejce, 1 volný výběh, 2 halový chov, 3 klecový chov), česká vejce mají za číslem kód země - tedy CZ a číslo chovu.
Můžete si tak dosledovat, odkud přesně vaše vejce pochází. Nejlepší je najít si lokálního chovatele a brát vejce přímo od něj. Vajíčka nikdy před uskladněním nemyjte ani neotírejte - narušili byste tak jejich přirozenou bariéru před mikroby.
Pokud chcete mít jistotu ohledně čerstvosti vajec, ponořte vejce do vody. Čerstvá jdou pěkně ke dnu.
KLASICKÁ VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
Vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na drobno, přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Podávejte s řeřichou nebo pažitkou.
ITALSKÁ VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
Vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na drobno, přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Případně dosolte. Ozdobte čerstvou bazalkou.
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA S KLOBÁSKOU
Klobásku, oloupané vejce a cibulku nakrájejte najemno. Sýr nastrouhejte a přidejte k ostatním ingrediencím. Spojte pomoci pomazánkového másla. Případně dosolte.