Chtěli jsme vyzkoušet pečení chleba ve Weckovách a vzhledem k jarní očistě jsme zvolili ryze zdravou variantu - semínkový chleba.
130 g slunečnicových semínek
130 g ovesných vloček (používáme ty s klíčkem)
70 g lněných semínek
40 g dýňových semínek
40 g sezamových semínek
30 g chia semínek
25 g psyllia (vláknina, kterou koupíte v supermarketech nebo ve zdravých výživách)
3 lžíce kokosového másla
1 lžíce medu
1 lžíce vinného octa
2 lžičky himalájské soli dochucené bylinkami (momentálně zrovna třeba se s medvědím česnekem)
Všechna semínka, ořechy a psylium jsme smíchali v míse. V 350 ml teplé vody jsme rozmíchali kokosové máslo, ocet, sůl a med. Přisypali jsme suchou směs a smíchali dohromady. Weckovky (masovky vel. 370 ml) jsme vymazali kokosovým máslem a směs do nich napěchovali - uvedené množství je na cca 3 - 4 skleničky. Ponecháno 2 hodiny odležet v ledničce, ale nejlépe to je nechat přes noc. Pečeno 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.
Poměr oříšků a semínek můžete pozměnit, můžete přidat ořechy nebo pokud vám něco pochybí, nahradit. Nevynechávejte ale psyllium, lněná a chia semínka, která drží celou směs pohromadě.