- 250 g rebarbory (nakrájené na malé kousky)
- 125 g vanilkového cukru
- ½ lžičky pektinu Via Delicia
- kůra a šťáva z ½ citronu (nejlépe v bio kvalitě)
Díky nakyslé chuti rebarbory se tento džem úžasně hodí do sladkých koláčů nebo třeba na vánočku. Rebarbora, původem tibetská zelenina, u nás poměrně rychle zdomácněla a my si její výraznou chuť můžeme užívat už od konce dubna.
.
V minulosti jsme pro vás připravili recepty na rebarborové chutney, nebo rebarborový sirup.
Nyní pokračujeme s klasickým receptem na rebarborový džem ovoněným vanilkou. Jak na domácí vanilkový cukr, který jsme použili v receptu najdete v našem článku o vanilce.
Nakrájenou rebarboru dejte do kastrůlku a podlijte trochou vody (cca 2 polévkové lžíce). Přidejte citronovou kůru a pomalu vařte na mírném ohni, až začne být rebarbora měkká a rozpadá se. Cukr smíchejte s pektinem a přidejte do směsi. Až se cukr rozpustí, přidejte citronovou šťávu a chvíli povařte.
Správnou konzistenci džemu vyzkoušejte na talířku. Že je směs dostatečně hustá poznáme, když středem přejedeme vařečkou a zůstane cestička.
Odstavíme, počkáme několik minut, naplníme do horkých čistých sklenic Weck a uzavřeme. Zavařujeme zhruba 20 minut při 80 °C.
Marmelády krásně vypadají ve skleničkách Weck. Máte tak nádherný jarní dárek pro svoje blízké.