Rebarborový džem s vanilkou

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 250 g rebarbory (nakrájené na malé kousky)
  • 125 g vanilkového cukru
  • ½  lžičky pektinu Via Delicia
  • kůra a šťáva z ½ citronu (nejlépe v bio kvalitě)

 

Díky nakyslé chuti rebarbory se tento džem úžasně hodí do sladkých koláčů nebo třeba na vánočku. Rebarbora, původem tibetská zelenina, u nás poměrně rychle zdomácněla a my si její výraznou chuť můžeme užívat už od konce dubna.
.

K jídlu jsou vhodné řapíky očištěné od listů. Pokud máte na zahradě vlastní keřík rebarbory, skliďte vždy přibližně jen jednu třetinu listů, ať ji zbytečně nevysílíte.
V minulosti jsme pro vás připravili recepty na rebarborové chutney, nebo rebarborový sirup.

Nyní pokračujeme s klasickým receptem na rebarborový džem ovoněným vanilkou.  Jak na domácí vanilkový cukr, který jsme  použili v receptu najdete v našem článku o vanilce.

Nakrájenou rebarboru dejte do kastrůlku a podlijte trochou vody (cca 2 polévkové lžíce). Přidejte citronovou kůru a pomalu vařte na mírném ohni, až začne být rebarbora měkká a rozpadá se. Cukr smíchejte s pektinem a přidejte do směsi. Až se cukr rozpustí, přidejte citronovou šťávu a chvíli povařte.

Správnou konzistenci džemu vyzkoušejte na talířku. Že je směs dostatečně hustá poznáme, když středem přejedeme vařečkou a zůstane cestička.

Odstavíme, počkáme několik minut, naplníme do horkých čistých sklenic Weck a uzavřeme. Zavařujeme zhruba 20 minut při 80 °C.

Marmelády krásně vypadají ve skleničkách Weck. Máte tak nádherný jarní dárek pro svoje blízké.

x