Zázvor a fenykl fermentovaný v medu
Recept na 1 sklenici WECK ve tvaru tulipánu nabo masovka o objemu 580 ml
Doba přípravy: 20 minut + doba kvašení: 4 týdny
Fermentace v kombinaci s medem a zázvorem dokáže zázraky. Tento jednoduchý elixír zdraví zvládne připravit opravdu každý. Takže vzhůru do toho.
Ingredience:
60 g čerstvého fenyklu
50 g čerstvého zázvoru
350 g domácího tekutého medu (malá sklenička)
Jak na to?
Fenykl a zázvor opláchněte teplou vodou a osušte. Fenykl očistěte, odřízněte listy a cibulku nakrájejte na jemné kostičky. Oloupaný zázvor nakrájejte nadrobno nebo na tenké plátky.
Nakrájené plody rozdělte do dvou sklenic o objemu cca 0,5 litru. Skvělé pro tyto potřeby jsou sklenice Weck Tulipán o objemu 580 ml.
Sklenice naplňte medem a od okraje nechte alespoň 2 cm. Opatrně promíchejte, aby med nezašpinil okraj sklenice.
Každou sklenici uzavřete skleněným víčkem, zavařovacím kroužkem a zavařovacími svorkami. Nechte fermentovat při pokojové teplotě cca jeden týden (ve sklenici by se měli začít tvořit bublinky). Poté sklenice přesuňte na tmavé a chladné místo, ideální je sklep nebo spíž. Po třech týdnech zeleninu přecedíme a posilující sirup slijeme do čisté láhve a uložíme ho v ledničce.
Fermentovaný zázvorový med je po vyluhování velmi dobře stravitelný a můžete ho používat při bolestech v krku, chrapotu nebo jako podporu imunity. Může ho přidat do čajů, ovocných šťáv nebo mlsat jen tak na lžičce