- 300 g plně rozvitých pampeliškových květů
- 50 g aromatických bylinek (skvěle se hodí máta, meduňka, levandule)
- 2 citrony nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě umyté
-
1 kg cukru (může být světlý i tmavý, bude se od toho odvíjet barva “medu”
Samozřejmě nejde o skutečný včelí med, ale o tradiční recept našich babiček. Jde vlastně o hustý sirup, který si můžete přidat do čaje nebo namazat na chleba, a to především v dobách nachlazení, rým a kašle.
SEZONA PAMPELIŠEK SE BLÍŽÍ, TAKŽE TADY JE RECEPT:
Bylinky a pampelišky zalijeme v hrnci 1,2 litru vody a přivedeme k varu, vaříme 10 minut. Citrony nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a necháme 24 hodin louhovat. Směs pečlivě přecedíme přes jemné plátýnko, vymačkáme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr.
Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni přibližně 3 hodiny dokud sirup nezhoustne do konzistence medu. Plníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout