Jehněčí guláš

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 0,75 kg jehněčího masa (nejlépe z kýty nebo plece)
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 2 cibule
  • 20 g mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 0,2 l červeného vína
  • 0,8 l vývaru
  • chléb na zahuštění
  • sůl a pepř

Jehněčí maso momentálně přichází do své vrcholné sezóny a vy si jej můžete dopřát v mnoha úpravách.

JDEME NA TO

Den předem si naložte maso do nízkého hrnce s pokličkou nebo jiné uzavíratelné nádoby. Maso stačí nakrájet na na kostky, smíchat s olejem, rozetřeným česnekem, kořením a nechat přes noc v chladu marinovat.

Cibuli nakrájejte na drobno a osmažte na sádle, přidejte protlak a také zarestujte, ztratí se tak kyselost rajčat, ale zůstane krásná barva. Ke konci přisypte sušenou papriku. Papriku osmahněte jen krátce, ráda se připaluje a celý pokrm by mohl zhořknout. Přidejte maso i s marinádou a prudce ho zatáhněte. Osolte a opepřete.  Přilijte víno a vývar a nechte cca 1,5 hodiny vařit, dokud není maso měkké.

Guláš podáváme buď nezahuštěný, nebo zahuštěný chlebem, případně moukou rozmíchanou v malém množství studené vody.

Servírovat lze přímo ve skleničkách "weckovkách", které vypadají na stole krásně a  můžete použít i pro ohřívání pokrmů v mikrovlnce.

x