Kdo by nemiloval domácí jahodový džem? K tomu máslo, čerstvé pečivo a nejlepší snídaně na světě je hotová.
My vám nabízíme recept na jahodový džem doplněný o vanilku. Víte, že vanilkové aroma je součástí vůně lesních jahod společně s jasmínovou vůní a dalšími několika aromatickými sloučeninami? Zahradním jahodám tedy vanilka částečně dodá šmrnc lesních jahůdek.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg jahod
- 1 vanilkový lusk
- 10 g pektinu Via Delicia
- 1 lžíce vody
- 500 - 700 g cukru krupice
- 125 ml citrónové šťávy
Jahody odstopkujeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme lžíci vody a vaříme na mírném plameni až se jahody částečně rozvaří. Trvá to asi 15 minut.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme dřeň. Tu přidáme i spolu s luskem do jahod. Pektin smícháme s částí cukru a spolu se zbylým cukrem přisypeme k jahodám. Vlijeme citrónovou šťávu a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a potom vaříme na mírném plameni dalších 20 minut. Vyděláme vanilkový lusk a hotovou marmeládu plníme do skleniček Weck. My doporučujeme spíše ty menší.
Džemy bez konzervantů s nižším podílem cukru nejsou dostatečně chráněny před plísní. Pokud použijeme skleničky menší, rychleji je spotřebujeme. A taky jsou roztomilejší :)