Chřestové pomazánky

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Chřestová pomazánka z fetou a cizrnou:

  • 200 g chřestu (přibližně 20 výhonků)
  • 240 g uvařené cizrny (nejlépe použít konzervovanou uvařenou cizrnu)
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g sýru feta (lze použít i balkánský sýr)
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Chřestová pomazánka s čerstvým sýrem a bylinkami:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g tvarohu
  • 1 stroužek česneku
  • 2- 3 šalotky nakrájené na drobno
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 5 g, oloupaného a nakrájeného na drobno)
  • šálek bylinek (my jsme použili pažitku, petrželku a mátu)
  • 2 vařené vejce nakrájené na drobno
  • 4 lžíce extra virgin olivového oleje
  • pepř, sůl

Chřestová sezóna je velmi krátká a začíná zrovna teď. Už minulý rok jste si v našem článku mohli přečíst, jak s čerstvým chřestem nakládat a jak ho připravit.  

Tento rok vám přinášíme dva recepty na jednoduché chřestové pomazánky. Pokud je uskladníte ve skleničkách Weck, můžete je potom servírovat přímo na stůl i pro vaše návštěvy.

CHŘESTOVÁ POMAZÁNKA Z FETOU A CIZRNOU

Chřestové výhonky oloupejte (bílé celé až po hlavičku, zelené pouze spodní dřevnatou část) a orestujte na rozpálené pánvi ze všech stran. Chřest by měl krásně změknout.

Do kuchyňského robotu přidejte okapanou cizrnu, kousky chřestu, česnek a fetu, rozmixujte. Přidejte olivový olej, citrónovou šťávu a opět rozmixujte dokud nebude pomazánka hladká.

Pomazánka je výborná k čerstvému pečivu.

CHŘESTOVÁ POMAZÁNKA S ČERSTVÝM SÝREM A BYLINKAMI

Chřest oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Část chřestu rozmixujte do hladkého pyré, část pouze na hrubo, aby vám v pomazánce vynikla jeho chuť.

Ve větší míse smíchejte tvaroh se sýrem, přidejte chřest, nasekané bylinky, drcený česnek,  zázvor, vejce a olej. Opepřete, osolte a dobře promíchejte.

Tato pomazánka je výborná k pečivu, ale lze z ní udělat také náplň do raviol.

x