Chřestová pomazánka z fetou a cizrnou:
- 200 g chřestu (přibližně 20 výhonků)
- 240 g uvařené cizrny (nejlépe použít konzervovanou uvařenou cizrnu)
- 1 stroužek česneku
- 80 g sýru feta (lze použít i balkánský sýr)
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- 1 lžičku citrónové šťávy
- sůl, pepř
Chřestová pomazánka s čerstvým sýrem a bylinkami:
- 1 svazek zeleného chřestu
- 200 g smetanového sýra
- 100 g tvarohu
- 1 stroužek česneku
- 2- 3 šalotky nakrájené na drobno
- kousek čerstvého zázvoru (cca 5 g, oloupaného a nakrájeného na drobno)
- šálek bylinek (my jsme použili pažitku, petrželku a mátu)
- 2 vařené vejce nakrájené na drobno
- 4 lžíce extra virgin olivového oleje
- pepř, sůl
Chřestová sezóna je velmi krátká a začíná zrovna teď. Už minulý rok jste si v našem článku mohli přečíst, jak s čerstvým chřestem nakládat a jak ho připravit.
Tento rok vám přinášíme dva recepty na jednoduché chřestové pomazánky. Pokud je uskladníte ve skleničkách Weck, můžete je potom servírovat přímo na stůl i pro vaše návštěvy.
CHŘESTOVÁ POMAZÁNKA Z FETOU A CIZRNOU
Chřestové výhonky oloupejte (bílé celé až po hlavičku, zelené pouze spodní dřevnatou část) a orestujte na rozpálené pánvi ze všech stran. Chřest by měl krásně změknout.
Do kuchyňského robotu přidejte okapanou cizrnu, kousky chřestu, česnek a fetu, rozmixujte. Přidejte olivový olej, citrónovou šťávu a opět rozmixujte dokud nebude pomazánka hladká.
Pomazánka je výborná k čerstvému pečivu.
CHŘESTOVÁ POMAZÁNKA S ČERSTVÝM SÝREM A BYLINKAMI
Chřest oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Část chřestu rozmixujte do hladkého pyré, část pouze na hrubo, aby vám v pomazánce vynikla jeho chuť.
Ve větší míse smíchejte tvaroh se sýrem, přidejte chřest, nasekané bylinky, drcený česnek, zázvor, vejce a olej. Opepřete, osolte a dobře promíchejte.
Tato pomazánka je výborná k pečivu, ale lze z ní udělat také náplň do raviol.