Tradiční leden

Leden je spojen s novým začátkem a tak ho chápali i naši předci. Po Vánocích následovalo 13 temných nocí (od 24.12. do 6.1.), které byly určeny k rozjímání a odpočinku

Je důležité se zastavit, popřemýšlet o životních prioritách, případně o změnách a předsevzetích. Užívejte si v teple domova dlouhé večery, které se pomalu začnou krátit. Zapalte si svíčku a přineste do tmavých dní trochu světla. Třeba i vlastnoručně vyrobenou z včelího vosku ve skleničce Weck.
Image 0

Vánoční svátky jsou uzavřeny svátkem Tří králů 6.ledna. Ti přišli za Ježíškem a přinesli mu tři vzácné dary - zlato, kadidlo a myrhu. Po vesnicích a městech chodí Tři králové - děti převlečené za krále v dlouhých bílých košilích - a svěcenou křídou označují dveře zárubní typickým CMB (Christus mansionem benedicat - Ať Kristus požehná našemu domu), později bylo zaměněno za K+M+B s letopočtem daného roku (tedy zkratka jmen králů - Kašpar, Melichar a Baltazar).  Dříve se ještě svěcenou vodou kropili stromy, obydlí i stáje, aby by byly chráněny před neštěstím.

S dětmi si můžete zazpívat tříkrálovou koledu, zahrát si krátké divadélko na motivy Tří králů nebo vyrobit papírovou korunu. Na Tři krále se v mnoha domácnostech odstrojuje stromeček, kterým se má zatopit v kamnech, na kterých se uvaří slavnostní káva. 

Svátek Tří králů je spojen s koledováním a sbírkou určenou pro potřebné.

Image 1

Jakýmsi předělem mezi zimním časem a časem probouzející se přírody je masopustní období, které začíná vždy po Třech králích 6.ledna a končívá v úterý před Popeleční středou (letos 17.února). Potom následuje období 40ti denního předvelikonočního půstu.  Masopustní období má trochu zavádějící název, je sice složeno ze slov maso a půst, ale rozhodně byste se neměli od masa v tomto období postit. Tento název totiž vyjadřuje následující období před Velikonocemi.

 Období masopustu - tedy nejdelší veselice v roce má původ už v pohanském období a je součástí tradic v celé Evropě. Jeho součástí jsou plesy, tanec, zpěv a veselí, jídlo a pití. Zabíjela se prasátka krmená od jara, byl dostatek masa a lidé si dopřávali, aby se přichystali na jarní půst. Na plesy to letos zatím moc nevypadá, ale můžete si udělat aspoň ples v rodinném kruhu.

Udělejte si třeba degustační večer s našimi paštikami nebo vyzkoušejte poctivé vepřové výrobky z masa. K masu a k paštikám je potřeba přidat i trochu nakládané zeleniny, které dodá chybějící vitamíny. Ideální je kysané zelí nebo naši Zeleninádu.

Image 2

Zabíjačky byly a na venkově stále ještě jsou nedílnou součástí tohoto období. Byla to jedna z nejdůležitějších událostí v hospodářství, protože zásobovala rodinu a sousedy důležitou potravinou - masem. Nezapomeňme, že maso bylo dříve spíše vzácností, nebylo na jídelníčku tak často a to i díky absenci spolehlivého uchování. Zabíjačky se konaly za mrazivého počasí, kdy maso a zabijačkové speciality nejdéle vydržely. Z mašíka se zpracovalo opravdu všechno a výsledkem byl škála dobrot jako ovarovice (polévka), jelita, paštiky, tlačenky, jitrničky, klobásy, bůčky a mnohé další. Část masa se zpracovala hned a část se naložila do láků a poté zaudila.

Image 3

Image 4

V zimním obdobím žila zabíjačkami celá vesnice a bylo zvykem, že se část zabíjačky dávala sousedům a příbuzným na oplátku. Tím, že každá rodina zabíjela jindy, byl po delší dobu zajištěn přísun čerstvého masa.  Období masopustu vyvrcholilo Popeleční středou, ale o té až příště.

Image 5

x