Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy.
Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci?
- Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus
- Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny)
- Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou
- Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B
- Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety
- No a poslední důvodem je jejich skvělá chuť, o které se můžete přesvědčit s našimi polévkami.
Hrachová polévka s uzeným masem - Hrr!Ách!
Hrachová polévka patří ke klasickým a tradičním českým polévkám, které se vaří v každé domácnosti. Často bývá také součástí vánočního menu, s poctivým uzeným masem a s kvalitní kořenovou zeleninou. Přesně tak jsme ji pro vás připravili i my. Aby chuť více připomínala čerstvý hrášek, nechali jsme hrách naklíčit. Luštěniny jsou tak snadněji stravitelné a polévka pak nenadýmá. K této polévce jsou skvělé chlebové krutony.
https://www.viadelicia.cz/hotova-jidla/
Čočková polévka s curry a kokosovým mlékem - Čo?Očka!
Indická inspirace v podobě pokrmu dhal nám pomohla při vytváření čočkové polévky na netradiční způsob. Využili jsme drobnou černou čočku Beluga, která má oříškovou chuť a nerozvaří se. Doplnili jsme ji curry, zázvorem a kokosovým mlékem. Můžete tak vyzkoušet exotiku v našem podání.
Čočku necháváme několik hodin naloženou ve vodě, čímž se stává snadněji stravitelnou a nenadýmá. Polévka je přirozeně bezlepková a veganská. Doporučujeme vyzkoušet s indickými plackami naan nebo s rýží.
Fazolová polévka se zeleninou - Faz?Olé!
Fazolová polévka na italský způsob? Proč ne? Jemnou oříškovou chuť bílých fazolí v rajčatovém základu jsme doplnili kvalitní kořenovou zeleninou a středomořskými bylinkami. Můžete se tak těšit na polévku, která vám připomene léto v Toskánsku a zároveň vás opravdu zasytí a zahřeje.
Doporučujeme podávat po italsku - pokapané olivovým olejem , s hoblinkami parmazánu a opečeným toustem nebo ciabattou.
Fazolová polévka s masem a chilli - Faz?Olé!
Všichni milovníci pikantních chutí a masa zbystřete! Naše poslední představovaná polévka je inspirovaná mexickou kuchyní. Můžete se tak těšit na naklíčené strakaté fazole Pinto s výraznou chutí, doplněné poctivým uzeným masem, rajským základem, kořenovou zeleninou a ostřejším kořením.
Je úžasná s čerstvým kváskovým chlebem, ale nebojíme se přidat po mexicku rýži nebo tortillové chipsy.