Domácí zabíjačkové hody

Abyste si užili poctivé zabijačkové dobroty, nemusíte zabíjet vepříka na dvorku. Stačí si koupit suroviny u dobrého řezníka a připravit si zabijačkové hody ve vaší kuchyni. Máme pro vás několik nápadů, jak si užít období masopustních veselic u vás doma.

skvarkova

Klasikou všech klasik jsou oblíbené škvarky. Ty si můžete připravit předem a hostům potom nabídnou nejen jako křupavé kousky, ale i namazané na chlebu v podobě božské škvarkové pomazánky. Škvarky stačí pomlít, smíchat se solí a pepřem, případně dotáhnout k dokonalosti bylinkami. Sádlo, které vám při škvaření zbyde, uchovejte pro přípravu dalších pokrmů. 


Jako základ a předkrm vyzkoušejte talíř plný vařeného masa. Nakupte masitá vepřová kolena, plec nebo laloky. Milovníci vnitřností by neměli zapomenout na vepřové srdce a jazyk. Očištěné maso a vnitřnosti uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a kořením (kuličky nového koření a pepře), do kterého v půlce varu přidáte kořenovou zeleninu. Maso vařte přibližně 2 hodiny a podávejte s čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí, kyselou okurkou a nezbytným panákem domácí pálenky. Vývar z masa si schovejte jako základ do polévky.

Většinou se jako zabijačková polévka připravuje tzv. prdelačka, kde tvoří základ vývar a syrová vepřová krev (i tu můžete sehnat nebo objednat si ji u řezníka). Je doplněná kroupami a pořádnou dávkou sušené majoránky a česneku. Jde o labužnickou bombu, která je na přípravu snadná a poteší každého gurmána. 

gulas

Jako hlavní jídlo doporučujeme zabijačkový guláš dušený v troubě. Pokud milujete chuť vepřového masa, určitě ochutnejte naše vepřové maso ve vlastní šťávě, které je připraveno tradičním způsobem jen se solí a bez přidané vody. Za vyzkoušení určitě stojí vepřové maso uzené na bukovém dřevě a taky náš hanácký “majstrštyk” - Zapečený tvarůžek ve vepřové paštice.

veprovka

 

Klasickou zabijačkovou specialitu tlačenku, nahraďte vepřovým sulcem . Ten není díky vaření ve skleničkách Weck, tak náročný na přípravu a efekt je stejný (ne-li lepší). 

sulc

No a samozřejmě nesmí chybět dobroty do zásoby. My nedáme dopustit na francouzskou delikatesu Rilletes - masovou pomazánku z prorostlého bůčku, která se vaří ve vlastním sádle, doplněnou bílým vínem a bylinkami.

rillates





x