Plody plné slunce, vůně a hlavně vitamínů. To jsou citrusy, které nám nejčastěji evokují slunečné Středozemí a léto. Sezóna citrusů nicméně vrcholí i v zimě, kdy jsou pro nás vítaným zpestřením jídelníčku a doplněním vitamínu C.
Pojďme se podívat na jejich užití v kuchyni a přidáme pár tipů na zavařeniny a recepty, které vás nadchnou.
Citrony
Plody citronovníku dovezli do Evropy už ve 12.století křižáci putující z oblasti dnešní Indie a Pákistánu. Díky vysokému obsahu vitamínu C si jej rychle oblíbili ve Středomoří, kde pomáhal léčit kurděje. Právě ze Středozemí si je potom odváželi mořeplavci na své dlouhé cesty po oceánech, kde sloužili jako skvělý zdroj právě vitamínu C pro námořníky.
Krásné, stálezelené stromy dorůstají až 6 metrové výšky a v našich podmínkách si je můžeme vypěstovat za oknem, či ve skleníku. Zkuste si do speciálního substrátu na citrusy zasadit pár semínek z plodů a uvidíte, že do páru týdnů máte poměrně vysokou rostlinku. Se správnou péčí vám z ní vyroste krásná pokojová rostlina. Aby brzy plodila, je třeba ji naroubovat roubem z již plodícího citrusu. Ve svých přirozených podmínkách mohou kvést i plodit zároveň a to je také důvod, proč je lze sklízet až čtyřikrát ročně.
Zralost plodů poznáte podle barvy a pevnosti kůry. Zelená kůra na citronu je známkou toho, že ještě není “hotový”. V obchodě vybírejte malé, těžké plody, které budou plné šťávy, která je v naší kuchyni skvělým pomocníkem k dochucování. Díky šťávě a kůře z citronů vylepšíte nápoje, pečivo, sladké i slané pokrmy.
A jak je to s obsahem vitamínu C? Šťáva z jednoho citronu je přibližně polovinou denní doporučené dávky tohoto vitamínu nutného pro správné fungování imunity. Kromě toho v něm najdete poměrně hodně draslíku, hořčíku a vápníku.
Citrony obsahují i pektin, který funguje jako přírodní želírující látka, která přirozeně zahustí džemy a marmelády. Takový pektin používáme při vaření i my a vy si ho můžete koupit v našem e-shopu.
Citrony jako zavařeniny
Zavařování citronů má samozřejmě dlouhou tradici ve Středozemi, ale překvapivě i ve Velké Británii. Právě odtud pochází citronový krém Lemon Curd, který je skvělý na palačinky, k tvarohové peně nebo ke křehkým dezertům ze sněhových bílků. Pokud krém připravíte do skleniček WECK , máte nádherný a originální dárek pro vaše blízké.
V arabské kuchyni se často využívá nakládaný citron se solí, kterým můžete dochutit oblíbené pochoutky arabské kuchyně (tajine, kebab). Jde v podstatě o plody, které prošly mléčným kvašení a tak vám tato pochoutka vydrží v ledničce i rok. Ideálně je naložte do vysoké a široké WECKovky. Díky svému skleněnému víčku, nenatáhnou naložené citrony nechtěné pachy.
S dětmi zkuste vyrobit jednoduchou rozmarýnovou sůl s citrónem, která potom udělá radost na prvních grilovačkách.
Pokud použijete v receptech citrusy i s kůrou, sáhněte raději po plodech v bio kvalitě.
Citrony v dezertech
Citrony mohou hrát hlavní roli v klasických i moderních dezertech. Skvěle dochutí cheesecake, sušenky nebo tartaletky. My jsme pro vás připravili recept na roztomilé a hlavně chutné bábovky pečené ve formičkách Weck.