Tradiční září

aneb co naše babičky konaly a my už jsme na to zapomněli.

Měsíc září je momentálně nejvíce spojován s návratem do škol, školek a zaměstnání. Je to měsíc, se kterým přichází spousta povinností, ale také pravidelný řád a rytmus. Je to přelom mezi létem a podzimem. Rána a večery už jsou studené, ale přes den si ještě užíváme babího léta a teplého počasí. Pojďme si společně projít zvyky a tradice, které jsou spojené s tímto kouzelným měsícem. Image 0

Září je měsíc, kdy sklízíme, co jsme na jaře zaseli. Na zahrádkách je hojnost zeleniny a my tak můžeme zavařovat a uskladňovat rajčata a přebytky cuket. Inspirovat se můžete recepty na našich webových stránkách.

Image 1

Ovocné stromy nám nabízejí sklizeň ve formě švestek, hrušek a prvních jablek. Voňavé plody švestek si kromě táčů a koláčů, nasušte na zimní období nebo zavařte do povidel. Na Moravě ovšem skončí většina ve kvasu na výbornou domácí slivovičku. Kdo nemá možnost užít si domácího ovoce může vyzkoušet náš Švestkový džem s perníkovým kořením ,Hruškový kompot s jeřabinami  nebo Pečená jablíčka s máslovým karamelem.

Image 2

Ve vinařských oblastech probíhají vinobraní, ve chmelařských zase oblíbená dočesná. V mnoha vesnicích na Moravě i v Čechách probíhají hody neboli posvícení - oslavy bohaté sklizně po měsících dřiny na poli, v sadech a zahrádkách. K oslavám hodů patří neodmyslitelně pečené maso, drůbeží pečínky a koláče. Pokud se ve vašem městě hody nekonají, udělejte si se svými známými také malé soukromé hody, které můžete spojit i s oslavami podzimní rovnodennosti (22. - 23.9.) a prvním podzimním dnem. Využijte poslední teplé dny a na zahradě si společně dopřejte dobroty, které se s tímto obdobím pojí. Třeba různé druhy pečených mas a drůbeže z naší nabídky.

Upečte si koláče plněné našimi džemy podle receptů našich babiček a okoštujte první letošní burčák. Pokud si k těmto soukromým hodům uděláte táborák, budete na něj vzpomínat minimálně do jara.

Image 3

I v lese a na polích nám příroda nabízí bohatou úrodu. Lesy bývají plné vláhy a tak se daří hříbkům a jiným jedlým houbám. Pokud na ně nebudete mít štěstí, máme pro vás připravený široký sortiment nakládaných hříbků, lišek a ryzců.

Image 4

V mezích začínají dozrávat šípky, ostružiny a plody bezu - bezinky. I ty můžete vyzkoušet v našem podání  ve skvělém džemu z černých bezinek, v ostružinovém džemu nebo v džemu šípkovém. Tak trochu neprávem zapomenutými plody podzimu, jsou pro nás jeřabiny. Kdo někdy ochutnal náš Jeřabinový džem, ví o čem mluvíme. Jeřabiny patří spolu s šípkem a rakytníkem k našim nejbohatším zdrojem vitamínu C (obsahují ho více než citrusy). 

Pokud vám nezbyde čas, můžete ochutnat poctivé podzimní džemy naší výroby.

Image 5

Konec září už tradičně patří svatému Václavovi. 28.září se dodnes na mnoha místech konají václavské poutě nebo posvícení. Tento den dříve znamenal konec pastvy dobytku a jeho shánění dolů do údolí. Se svatým Václavem definitivně přichází podzim, přivítejte ho s radostí a očekáváním.

x