Podle archeologických nálezů konzumovali švestky všeho druhu (i mirabelky nebo špendlíky) naši předkové už v mladší době kamenné. Nebyly to sice dnešní sladké odrůdy, ale ty plané, které ještě dnes můžeme najít na mezích a v remízcích. Nicméně si i tyto nepříliš sladké odrůdy našly své místo v sadech a díky postupnému zušlechťování si dnes můžeme pochutnat na šťavnatých a masitých odrůdách švestek.
A je to dobře i pro naše zdraví. Švestky obsahují spoustu minerálních látek a stopových prvků jako draslík, vápník, zinek nebo měď. Kromě toho obsahují poměrně hodně vitamínů (provitamin A, vitamínů skupiny B, C nebo E). Švestky posilují imunitní i nervovou soustavu, pomáhají odbourat stres a mají povzbuzující účinek. Sušené a kompotované plody jsou skvělé na trávení a to hlavně díky vysokého obsahu sorbitolu.
Plody švestek by měly dozrát na stromě, pokud se sklidí dříve nejsou chuťově tak výrazné. Samozřejmě záleží na dalším kulinářském využití, které má poměrně hodně širokou škálu. Od “valašské” speciality slivovice, přes oblíbená povidla, plněné knedlíky všeho druhu až po velkou spoustu pečených dezertů. Často se také v našich podmínkách sušily na zimní sezónu a naše babičky často švestky zavařovaly jako kompot.
Oblíbeným dezertem pozdního léta je voňavý švestkový crumble, který doporučujeme zapékat v miskách Weck. Nezapomeňte si připravit domácí povidla. Je to snazší než se může zdát, hlavně když použijete náš recept na povidla pečené v troubě.
Pokud máte raději sladší, vyzkoušejte absolutně delikátní záležitost v podobě švestkové marmelády s čokoládou nebo náš Švestkový džem s perníkovým kořením podle vítězného receptu ze soutěže Flora Džem 2019 od autorky paní Veroniky Rauschové. Oproti povidlům se tento švestkový džem vaří mnohem kratší dobu, proto v něm ucítíte svěží chuť ovoce, obohacené badyánem, hřebíčkem a skořicí.
Nesmíme zapomenout ani na myrobalány, kterým u nás na Zábřežsku říkáme "špendlíky". Jsou nasládlé a chuťově připomínají mirabelky. Mirobalány jsou plané mirabelky, které nejdou, na rozdíl od šlechtěných mirabelek od pecky, ale jsou říznější a chuťově výraznější. Náš Špendlíkový džem vyrábíme výhradně z oloupaného a vypeckovaného ovoce. Výsledný produkt postrádá výraznou trpkost a vy si tak můžete plně vychutnat jejich jemnost a delikátnost.