- 2 kg prorostlého bůčku (bez kosti)
- 0,4 l bílého vína
- 4 lžičky soli
- koření dle chuti (česnek, pepř, rozmarýn, tymián, bobkový list, …)
Rillettes je v podstatě jednoduchá masová pomazánka, jejíž původ můžeme hledat v oblasti Touraine ve střední Francii. Jde o pokrm opravdu tradiční, první zmínky pochází už z roku 1480.
Recept se v různých oblastech Francie liší. Většinou je ale vždy základem vepřový bůček (nebo jiné tučné maso) nakrájený na nudličky a pomalu pečené nebo dušené. Přidává se k němu aromatické koření jako česnek, rozmarýn, tymián nebo bobkový list.
Často ho ve Francii dostanete na klasické bílé bagetě jako předkrm. Takže pokud se k vám dostalo čerstvé vepřové maso z domácí zabijačky, volba je jasná.
MY VÁM NABÍZÍME ZÁKLADNÍ RECEPT, KTERÝ SI MŮŽETE OBMĚNIT POUŽITÝM KOŘENÍM:
Bůček nakrájíme na kostky přibližně 3x3 cm a dáme do hrnce, nejlépe do litinového nebo jiného “těžkého”. Maso promícháme se solí, podlijeme 2 dcl bílého vína a necháme bůček vařit na mírném plameni přibližně 4 hodiny.
Maso by se mělo v sádle vařit, ne smažit. Proto je důležité jej kontrolovat a případně podlévat zbylým bílým vínem. Po třech hodinách přidáme do směsi nasekané bylinky.
Jakmile je maso krásně měkké, rozmačkáme ho vidličkou na “pomazánkovou” konzistenci. Plníme do sklenic a necháme zatuhnout. Podáváme na bílém pečivu nebo na krajíci čerstvého chleba. Skvělým parťákem jsou nakládané okurky, naše Zelenináda nebo nakládané houbičky.
Rillettes vypadá krásně ve skleničkách Weck, nejlépe v tzv. masovkách. Máte pak originální dárek pro všechny milovníky masa.