Když se venku začne šířit tma a chlad, není nic lepšího než si sednout k talíři plnému teplé polévky a vychutnat si ji až do dna. Polévka samozřejmě patří k obědovému menu, ale v zimě ji náš organismus ocení i jako teplou snídani nebo večeři. Polévka by prostě měla být každodenní součástí jídelníčku, ať už uvaříme zeleninovou, luštěninoou nebo s masem.
Mezi ty oblíbené sezónní bezesporu patří polévky z podzimních plodů, jako je dýňová, brokolicová nebo pórková. Gulášová nebo frankfurtská zase skvěle zasytí k večeři a nesmíme zapomenout na klasické luštěninové polévky.
Luštěninové polévky jsou výborné z výživového hlediska - jsou plné vlákniny, kvalitních bílkovin a pomalých sacharidů. Jistou nevýhodou může být jejich horší stravitelnost, tu ale můžete “zlepšit” delším namáčením a napučením, výběrem toho správného druhu luštěnin a také použitím protinadýmavých bylinek. Kouzlo udělá saturejka, majoránka nebo tymián.
Mezi českou klasiku patří hrachová polévka s uzeným masem. Pro lepší stravitelnost jsme hrách nechali napučet a polévka tak nenadýmá. Společně s krutony jde o vydatnou polévku, kterou oceníte jako plnohodnotnou večeři.
Lehčí variantou může být Čočková polévka s curry a kokosovým mlékem. Tato indická variace na oblíbenou “čočkovku” je z černé čočky Beluga a rostlinného mléka. Zároveň díky zázvoru a curry hezky zahřeje. Polévka je přirozeně bezlepková a veganská. Doporučujeme vyzkoušet s indickými plackami naan nebo s rýží.
Pokud potřebujete opravdu zahřát, vyzkoušejte naši mexickou inspiraci v podobě fazolové polévky s chilli a s masem. Můžete se těšit na strakaté fazole Pinto s výraznou chutí, doplněné poctivým uzeným masem, rajským základem, kořenovou zeleninou a ostřejším kořením. Fazole jsou napučené a nenadýmají.
Pro milovníky italských chutí jsme připravili toskánskou verzi fazolačky z drobných bílých fazolí, zeleniny, rajčat a bylinek. Tato vydatná polévka je vhodná i pro vegetariány.
A na závěr “hustá” hospodská polévka. Dršťkovou buď milujete nebo ne :). Ta naše je dokonalá a věříme, že ji ocení každý fajnšmekr. V silném hovězím vývaru najdete velkou hrst drštěk, kořenovou zeleninu a rajčatový základ. K dokonalé harmonii chutí dotaženo špetkou chilli.