Zavařujeme pro vás i nepříliš obvyklé plody podzimu, které ne všichni znají. Pojďme si je představit a říct si také více o našich džemech.
Často jde o plody divoké, planě rostoucí, které sbíráme ručně v přírodě. Pokud máte na zahradě místo, doporučujeme je zasadit a zpestřit svůj podzimní jídelníček. Nebo se projít a zkusit se po nich porozhlédnout.
Jeřabiny
Plody jeřabin obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu. Kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívané v lidovém léčitelství.
Divoce rostoucí stromy, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody, jsou většinou jeřáby ptačí, které mají docela hořkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný jeřáb moravský sladkoplodý, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé. Ty používáme nejen pro výrobu našich džemů, ale také jako skvělého parťáka ke kompotovaným hruškám .
Náš džem má typickou chuť a vůni jeřabin, která se nedá s ničím zaměnit. Plody nejdříve propařujeme a pasírujeme přes jemné síto, takže marmeláda je bez slupiček a zrníček. Je velice svěží, jemně pikantní a chuťově vyvážená.
Rakytník
Rakytník má zářivé oranžové plody nakyslé až trpké chuti, které se mají sbírat ještě před prvními mrazíky. Nebudeme vám lhát, jde to docela těžko a trnité výhonky na větvičkách vám to rozhodně neusnadní. Určitě si tedy na sběr rakytníku přibalte rukavice a nenechte se odradit. V době snížené imunity výrobky z rakytníku určitě oceníte. Vyniká totiž opravdu vysokým obsahem vitamínu C.
Plody rakytníky nelze používat ve velkém množství v syrovém stavu, jejich chuť je opravdu hodně palčivá, trpká a kyselá. Může si je ale užít v marmeládách, šťávách, sirupech nebo oleji.
Rakytníkový džem z našeho sortimentu připomíná chutí tropické ovoce a patří mezi nejoblíbenější.
Černé bezinky
Plody černého bezu (neboli bezinky) můžete nejčastěji sbírat v divoké přírodě. Najdete je opravdu všude. Jsou jedinečné nejen po stránce nutričního složení, ale jsou zajímavé i chuťově. My pro vás připravujeme džem, dříve nazývaný rozvar. Svou konzistencí je určen k přidávání do jogurtů, mléčných nápojů, kaší a koktejlů. Je to vynikající a jedinečná ingredience do omáček ke zvěřině.
Kromě toho si bezinky nasušte, můžete je použít do čajových bylinkových směsí.
Dřínky
Dřínky jsou lehce trpké sladkokyselé plody, které dozrávají na přelomu srpna a září. Obsahují vitamín C, my z nich vaříme džem, ale můžete z nich připravit i omáčku podobnou té brusinkové. Skvělé jsou naložené jako olivy nebo z nich můžete připravit likér či pálenku.