Dostalo se k vám jelení maso? Právě jste vyhráli v loterii! Jelení maso má samá pozitiva - je chutné, zdravé a dietní. Můžete z něj připravit minutky, i klasické hotovky. Jelení sezóna trvá od srpna do ledna, ale z farmových chovů si toto maso můžete koupit celý rok.
My z tohoto skvělého masa pro vás připravujeme jelení paštiku z brusinkami . Maso jsme nechali marinovat v koření, kořenové zelenině a v moravském červeném vínu (Frankovka). Následně jsme maso hrubě namleli a nakonec přidali brusinky, které krásně podtrhnou výraznou chuť této zvěřinové speciality. Jedná se o skutečnou lahůdkou pro znalce a milovníky poctivých zvěřinových paštik. Jelení paštiku podávejte spolu s naším brusinkovým džemem , na jakémkoliv pečivu bude vynikající.
Do našich zvěřinových paštik používáme maso, které prošlo přísnou kontrolou veterinární správy.
A co s jelením masem v kuchyni?
Nejklasičtější úpravou je pečínka na smetaně. K této variantě je nejlepší maso z kýty prošpikované špalíčky slaniny. Pokud máte raději pikantnější chutě, připravte si z kýty guláš. Podlévejte ho červeným vínem, nezapomeňte přidat koření na divočinu - nové koření, bobkový list, černý pepř a jalovčinky (pozor, jsou hodně aromatické, takže používat s mírou) a na závěr dotáhněte k dokonalosti rybízovým, šípkovým, nebo brusinkovým džemem.
Oblíbené je také zvěřinové ragú. Připravte si základ z kořenové zeleniny. Kostky masa zlehka obalené v mouce osmažte zvlášť. Smíchejte a podlejte červeným vínem. Nesmí opět chybět divoké koření nebo výraznější bylinky (např. tymián nebo rozmarýn). Duste do měkka.
Příjemně vás jelení maso může překvapit také ve své mleté podobě. Skvělé jsou jako karbanátky nebo sekaná. Doporučujeme ale smíchat s tučným vepřovým masem nebo se slaninou.