Foie gras - francouzská delikatesa

 
 
 

Ve Francii patří paštiky mezi velmi oblíbená jídla a proto se nelze divit, že také patří mezi jedničky ve výrobě Foie gras - luxusní játrové teriny. Slovní označení foie gras může být lehce zavádějící, označuje vstupní surovinu jako takovou, ale také produkt, který se z nich vyrábí

Správné foie gras jsou vyrobena z tučných kachních nebo husích jater. Více oblíbená jsou játra kachní než husí a to hlavně díky dostupnosti a silnější chuti. Tvoří až 95% produkce foie gras. 

Foie gras má velmi jemnou delikátní chuť, která skvěle ladí s kapkou koňaku nebo lanýži. Mají konzistenci podobnou paštice a lze je podávat jako studený předkrm nebo jako delikatesu ke sladším, hutným vínům, třeba slámovým. Překvapivě dobře se snoubí s konfitovanou cibulkou, fíkovým džemem, proslazenou rebarborou.

Historie této pochoutky pravděpodobně spadá až do starověkého Egypta, ale svůj věhlas získaly až díky francouzské gastronomii. Ve střední Evropě mají velkou oblibu v Maďarsku.

My, jakožto milovníci francouzské kuchyně, vám nabízíme Kachní Foie gras s kapkou koňaku. Ztučnělá kachní játra marinujeme s alkoholem a potom tepelně upravujeme přímo ve skleničce. Dopřejte si letos na Vánoce dostupný luxus v podobě delikatesy, která třeba na francouzských svátečních tabulích nesmí chybět.

x