Ryba na grilu

Ryby na grilu patří k jedné z obávaných grilovacích disciplín. Jejich křehká kůže nebo maso se lehce přilepí na rošt. Proto je důležité při grilování ryb rošt trochu potřít olejem, nebo pokud zrovna máte, tak kůží ze slaniny. Ryba se pak od něj snadněji odtrhne a nerozpadne se. Existuje ale spousta jiných způsobů, jak ryby pomoci ohně připravit.

Skvělou volbou je grilovací tál, pánev nebo grilovací kámen. Musí být dobře vypálený, čistý a správně horký.

ryba na grilu 

Můžete na něm připravit i naše rybí konzervy a dopřát si jednoduše burger s trhaným rybím masem ze sumečka afrického, pstruha nebo s uzeným kaprem. Tyto výrobky jsou bez kostí a tak jsou na přípravu opravdu snadné.

 sumecek

Obecně se na grilování hodí spíše ryby tučné s pevným masem jako je pražma, losos, tuňák, mořský vlk, candát nebo pstruh. Při grilování ryby v celku hraje hlavní roli velikost ryby. Pro úpravu v celku jsou ideální ryby odpovídající velikosti jako pstruh, pražma nebo mořský vlk. Pro skvělou chuť doporučujeme nařezat kůži ostrým nožem rovnoběžnými řezy a vmasírovat koření nebo bylinky smíchané s olejem do zářezů.

 ryba gril

Pohodlnou volbou může být rybí filet - čisté rybí maso bez hlavy, kostí, buď s kůží nebo bez. Pozor, jsou velmi křehké a neměly by se často obracet. Aby se nerozpadaly, můžete je zabalit do listu mangoldu, kapusty nebo špenátu. Případně můžete využít zabalení do alobalu s bylinkami a koření. Rybí filety s kůží je třeba grilovat vždy na straně kůže. Kůži zbavte před grilováním šupin a mírně potřete olejem. Rybí filet může ležet kůží dolů celou dobu pečení a ideálně zavřený pod víkem, nebo alobalem. Maso tak bude velmi křehké, šťavnaté a kůžička křupavá.

A co dresing? Smíchejte majonézu a některý z našich kyselejších džemů v poměru 1:1 (např. jeřabinový, dřínkový nebo rakytníkový), lehce osolte a opepřete, případně můžete přidat bylinky nebo další koření. A jaké bylinky nebo koření se k rybám a mořským plodům nejvíce hodí? Jemné i výraznější jako rozmarýn, kopr, estragon nebo libeček, doplňte je česnekem, citrusy, chilli koření nebo mletý pepř.

Pokud se chystáte na grilovačku jako hosté, doporučujeme hostiteli donést jako dárek naše dárkové kazety. Pro milovníky rybího masa vyberte Rybářské trio nebo Rybářské duo. Všem se určitě zavděčíte kazetou Burger Chef, ve které najdete Cibuládu, Hovězí maso na pepři, Zeleninádu a Vepřové maso ve vlastní šťávě.

 rybi trio

 

x