Rajčata si na našich zahrádkách, balkónech a sklenících vydobyla své neodmyslitelné místo. Každý kdo poznal rozdíl mezi koupeným a domácím rajčetem ví, že to domácí má krásně intenzivní chuť a vůni a s kupovaným se nedá ani srovnávat.
Rajčata hrají prim především ve středomořské kuchyni. Své místo si ale našla třeba i v té české - vzpomeňme na tolik oblíbenou rajskou omáčku. Přitom se v Evropě objevila až v 17.století, kdy sem doputovala z Jižní Ameriky. V 19.století se stala velmi populární v Itálii a odtud se už díky oblibě italské kuchyně, dostala do celého světa.
Rajčata obsahují velkou spoustu vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny skupiny B, C, vápník, fosfor a mnohé další). Jsou vynikajícím léčivem na močové cesty, čistí ledviny, snižují cholesterol, detoxikují organismus, zvyšují imunitu a upravují trávení. Prostě chutný zázrak.
Rajčata jsou ideální pro lehké letní obědy a večeře inspirované Itálií. Těstoviny, pizza, saláty nebo zapečená zeleninová jídla - tam všude najdou rajčata své místo. Pokud máte rajčat nadúrodu - existuje hodně variant, jak uchovat jejich plnou chuť celý rok. Při konzervování mají jednu velkou výhodu - lze využít plody ve všech stádiích zralosti. I ta zelená, obsahující solanin, která jsou v syrovém stavu nepoživatelná. Úplně nejjednodušší variantou je zavaření - rajčatům nařízneme křížek, spaříme je vřící vodou a potom zalijeme vodou studenou. Oloupeme je, podle velikosti můžeme nakrájet a plníme do sklenic tak, aby se co nejvíce namačkala na sebe. Pustí šťávu a není je třeba ani zalévat vodou nebo nálevem. Sklenice plníme až po úplný okraj. Kraje otřeme a pečlivě uzavřeme. Zavařujeme 20 minut při 80°C.
Úžasnou dobrotou jsou pečená rajčata, kdy půlky rajčat pečeme s česnekem, bylinkami a olivovým olejem při nízké teplotě několik hodin v troubě. Takto upečené ještě horká rajčata potom plníme do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a již nezavařujeme.
Další možností jsou domácí kečupy, protlaky nebo pasírovaná rajčata. Ty nemusíte ani loupat. Nakrájíme je na kousky, pár minut podusíme ve vlastní šťávě a propasírujeme přes síto. Vzniklé pyré je bez slupek a semínek a můžete ho použít pro přípravu omáček, polévek a kečupů. Ze zelených rajčat můžete připravit výborné chutney nebo relish. Variant je velké množství. Která je ta vaše nejoblíbenější?
Pokud chcete, aby vaše zavařené dobroty i krásně vypadaly, vyzkoušejte naše skleničky Weck