- 1 kg čerstvého česneku
- 0,5 l bílého vinného octa
- 2 lžíce soli
Máme pro vás recept na původně perskou lahůdku. Naložení zjemňuje jeho chuť.
Ocet a sůl dáme do hrnce, přivedeme k varu a provaříme 2-3 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout. V hrnci si přivedeme k varu vodu osolenou lžičkou soli (na 1 litr vody 1 lžičku soli).
Česnek oloupeme, dáme do drátěného sítka a ponoříme na 1 minutu do vroucí vody. Poté zchladíme v míse se studenou vodou, nejlépe i s kousky ledu. Česnek osušíme a naskládáme do sklenic.
Zalijeme octem a zatížíme tak, aby byl zcela ponořen. Na nakládání se skvěle hodí skleničky Weck. Na zatížení použijte víčko o velikost menší, které do skleničky dobře pasuje. Můžete ještě zatížit vyvařeným kamenem. Uzavřeme a necháme minimálně 1 měsíc odpočívat. Trvanlivost této delikatesy je až dva roky.