Levandule

levandule

 
 
 

Levandule je jedna z nejoblíbenějších bylinek vůbec a to hlavně kvůli své omamné vůni a jedinečné barvě. Nebojte se o ni rozšířit svůj bylinkový záhonek, původem sice pochází ze středomoří, ale dobře si jí daří i u nás (hlavně v teplých oblastech).

 Vytvoříte si tak kousek Provence u vás doma.  Kromě estetického dojmu, který vám každá levandule na zahrádce či balkónu přinese, ji můžete využít v kuchyni, v léčitelství i v péči o tělo či domácnost.

Rostlinku trháme a sbíráme, když je jen částečně rozkvetlá. Jinak vám všechny kytky při sušení opadají. Stříhejte delší stonky, které v menším trsu zavěste na slunné a vzdušné místo. Nejčastěji kvete od začátku června.

Levandule je skvělým pomocníkem proti nechtěnému hmyzu. Slouží jako přirozený repelent a tak kytičkou v okně odeženete nechtěné hmyzí návštěvy. Svazek sušené levandule se ve středomoří dává na parapety oken i například proti štírům, to snad ale v našich podmínkách zatím nehrozí. Sušenou levandulí v šatníku ochráníte své oblečení proti molům.

V lidovém léčitelství se používá levandule jako nálev (nejčastěji smíchaná ještě s jinou léčivkou) nebo pro zevní použití v oleji nebo v masti. Dobře vám poslouží k v aromaterapii, sušená v polštářku nebo v koupeli. Pomáhá při depresích, úzkostných stavech, zklidňuje spánek, uvolňuje a zbavuje stresu. Je dobrým pomocníkem při hojení popálenin, jizev a ekzémů.

Nejlepší variantou pro zevní použití, je naložit ji do tuku (kvalitní oleje) a nechat macerovat minimálně 14 dní na teplém místě. Potom ji uchovávejte na tmavém a chladném místě.

V kuchyni s levandulí zacházejte opatrně, nezapomeňte, že je velmi aromatická. Nebojte se použít ji v dezertech - sušenky, makronky nebo bábovky s příměsí levandule jsou úžasné a originální. Domácí  tmavá či bílá čokoláda získá díky levanduli neuvěřitelný šmrnc.

Můžete ji přidat do originálních džemů, ladí s meruňkami, broskvemi, jahodami a černým rybízem. Snítkou levandule oživíte oblíbené domácí limonády z našich sirupů (odkaz na sirupy - ). Případně ji zamrazte s vodou do kostek ledu a máte nádhernou dekoraci do letních koktejlů a limonád.

Naložením do cukru získáte levandulový cukr, který můžete přidávat do dezertů nebo jimi ochutit buchty či štrůdl. Chcete připravit speciální voňavou šlehačku na zmrzlinový pohár nebo lehký letní dort? Před vyšleháním smetanu zahřejte s trochou levandule, vychlaďte a vyšlehejte. Vaši hosté budou mile překvapeni. No a francouzskou specialitou je dezert crème brûlée ochucená levandulí.

Prostě levandule má i v kuchyni široké využití.

x