Kolik třešní, tolik višní

Třešně patří k nejoblíbenějším druhům ovoce nejen pro svou chuť, ale také k obsaženým minerálním látkám. Najdete v nich draslík, vápník, fosfor, jód nebo hořčík. U obsahu vitamínů sice nejsou třešně zrovna na prvních místech, ale nabízí vyváženou kombinaci vitamínů skupiny B, C a E. Kromě toho obsahují červené barvivo antokyan, které je silný antioxidant a mírní tak záněty. 

tresne

Třešně chutnají nejlépe, když si je můžete čerstvé utrhnout ze stromu. Ideálně za krásného letního dne na procházce. Třešně by se v rámci možností neměly skladovat déle než 2-3 dny, dobře se  ale zmrazují (klidně i s peckou) a pak se bez rozmrazení dají použít do koláčů, nákypů nebo crumblů .

 

Klasikou mezi zavařováním, která dříve nesměla chybět v žádné spíži, jsou kompotované třešně . Kompot není vůbec náročný na přípravu a ve skleničkách Weck vám udělá radost i na pohled.


Vzhledově velmi podobné, ale chuťově výraznější, jsou višně. Pozitivní účinky jsou podobné jako u třešní, jen višně tolik “netrpí” na červíky. Dozrávají trochu později a mají často kyselejší chuť (záleží ale na odrůdě). Díky své výrazné chuti jsou skvělým základem pro džemy. Třeba nás okouzlila kombinace s kvalitním rumem a tato receptura, která byla mimochodem vítězem na soutěži Flora Džem 2018, se přetavila v oblíbený produkt v naši nabídce - Višňový džem s rumem Republica


visnovy dzem

Pokud se vám na zahradě urodí, nezapomeňte si založit domácí griotku. Ověřený recept po babičce na voňavý “holčičí” likér griotku koluje už po všech kamarádkách. Jeho vyvážená chuť a nádherná rubínová barva totiž nadchne každou návštěvu, která si ihned žádá recept. Nyní tedy putuje i k vám - určitě stojí za to ho vyzkoušet.

griotka

 

x