Každý rok netrpělivě čekáme na teplé dny, kdy už budeme moci oprášit a rozžhavit gril a užít si gurmánské delikatesy z otevřeného ohně. Jak se na takovou grilovačku připravit a užít si ji? Zvlášť když budeme hostit větší počet strávníků? Máme pro vás pár tipů.
Aby hosté nedočkavě nevyhlíželi první kousek grilovaného masa, nabídněte jim předkrm. Dobře zvolený předkrm nás má navnadit na hlavní chod, neměl by ale příliš zasytit, spíše navnadit chuťové buňky na pokračování. Žádoucí jsou tedy zajímavá a lehká jídla.
Připravte si den předem slané pečivo, tyčinky, grissini nebo oblíbené slané pečivo. Jednoduchým, ale efektním tipem jsou koláčky z listového těsta s cibuládou a kozím sýrem. Na stůl prostřete košíky s řezy bagetky, lehkou domácí sezónní pomazánkou servírovanou ve Weckovkách nebe některou z našich paštik. Doporučujeme jemnou paštiku z grilovaného kuřátka, která splňuje veškeré nároky na dokonalý předkrm.
Nejdůležitějším aspektem grilování je příprava masa, kterému se budeme věnovat podrobněji v dalších článcích. Nezapomeňte ho vytáhnout z lednice o pár hodin dříve. Maso by nemělo při grilování zažít teplotní šok, zničíte tak jeho chuť i strukturu. Pokud se rozhodnete maso marinovat, ideální čas je cca 12 hodin, záleží ale na druhu masa (kuřecímu stačí i jedna hodina).
Maso doplňte oblíbenými dipy, zeleninovým salátem nebo omáčkou. Nečekaně delikátní chutí se vám odmění třeba kombinace jeřabinového džemu s majonézou a trochou jogurtu. Hovězí steaky zase “vystřelí” do nebeských výšin bylinková másla. A ve správném burgeru by neměla chybět kyselá složka a to ve formě naší Zeleninády.
Milovníci sladkokyselých chutí zajisté ocení naše Cibulové čatní , které se kromě pečených mas hodí skvělé ke všem druhům grilovaných sýrů (s bílou plísní, oštiepků či sýrům typu halloumi určených přímo na gril). Kromě toho můžete sýry s bílou plísní doplnit brusinkovým přelivem, který s ním skvěle ladí.
A nezapomínejme na pitný režim! Kromě vína a piva mějte přichystané dostatečné zásoby nealkoholických nápojů v lákavém balení. Limonády z domácích bylinkových sirupů servírované v krásných karafách Weck spolu s ledem, jedlými květy a čerstvým sezónním ovocem.