Kdo je připraven není zaskočen! I tak lze vysvětlit princip prepperrství, tedy princip připravenosti na nenadále krize, které mohou v civilizovaném světě vypuknout (živelné pohromy, karantény, blackouty).
1. Zásoby - Měly by vystačit, podle odborníků, až na 3 měsíce pro všechny členy rodiny, včetně domácích mazlíčků. Zahrnovat mají trvanlivé potraviny, které běžně jíte. V mnoha případech půjde o zásoby mouky, těstovin, rýže, luštěnin, cukru a soli. Dále pak sterilované konzervy s ovocem, zeleninou a zavařeninami.
2. Soběstačnost - vyzkoušejte být aspoň částečně soběstační. Využijte svoji zahrádku, sad nebo kousek dvorku pro chov drobného domácího zvířectva. Zkuste si vypěstovat svoje ovoce a zeleninu, to co nestihnete spotřebovat zakonzervujte - zavařte, zkvaste, usušte nebo zamrazte.
3. Šetrnost - chovejte se šetrně (ke svým zásobám, životnímu prostředí a s úctou ke svému okolí)
Zásoby začněte budovat postupně, nepodléhejte panice a rozložte je do několika větších nákupů. Můžete tak i vychytat slevy na určité produkty. U potravin hlavně hlídejte datum spotřeby a zkuste si založit (třeba jen ručně na papír) tabulku, kde si budete psát data trvanlivosti jednotlivých větších balení potravin. Budete tak mít přehled o tom, co je potřeba zkonzumovat nejdříve, aby se zásoby nezkazily. Takovou tabulku můžete mít přiloženou ve spíži a také podle ní vařit, dokupovat trvanlivé i méně trvanlivé potraviny.
Co se týče složení zásob, musíte počítat s osobními preferencemi. Pokud jste vegetariáni, bude pro vás pravděpodobně zbytečné nakupovat masové konzervy. Pokud máte děti, máte určitě větší spotřebu mléka než rodina dospělých osob.
V zásadě by ale mělo jít o kombinaci cukrů, tuků a bílkovin doplněné vitamíny a minerálními látkami, nejlépe z vlastních vypěstovaných produktů ze zahrádek, sadů nebo balkonů. Řešením je zavařování a konzervace.
Můžete zavařovat maso, paštiky nebo uzeniny. V našem magazínu najdete např. návod na zavařování masa nebo paštiky. Zavařte i sezónní ovoce a zeleninu, spoustu návodů a receptů najdete v našem magazínu. Využijte opravdu spolehlivých skleniček Weck, kde vám neprodyšnost zaručí gumové těsnění u víčka, hodí se i na bezpečné uchovávání suchých potravin. Potravinoví moli nemají šanci.
V zásobách by samozřejmě neměly chybět brambory, rýže, luštěniny, mléko (trvanlivé), obilniny (mouky), vejce, tuky, cukry a sůl. Můžete volit suroviny zavařené v konzervách nebo sušené (tady jen pozor na škůdce, kontrolujte častěji obal). K tomuto základnímu seznamu, přidejte vaše oblíbené potraviny jako kávu, čaj, kakao, zavařenou zeleninu nebo suché sójové maso. A nezapomeňte na toaletní papír, mýdlo, papírové kapesníky a další hygienické potřeby.
Musíme konstatovat že generace našich předků, byly na tyto situace lépe připraveny. Měly vlastní výpěstky a stravovaly se více lokálně a sezónně. Téměř u každého domku jste našli malé hospodářství, které dokázalo uživit rodinu. Zkusme se nad tím aspoň zamyslet, zda dokážeme být více soběstační...