Jak na dokonalý burger?

Pokračujeme v našem seriálu o grilování. Pár tajných tipů jste se už mohli dozvědět v předcházejícím článku. V tomto se zaměříme na oblíbené burgery. Nemusí jít jen o housky s karbanátkem a kouskem zeleniny. Burger jde povýšit na gastronomickou záležitost a my vám ukážeme, jak na to.

Je potřeba dodržet několik hlavních zásad, aby byl výsledek dokonalý.

Maso a masové placičky

Největší klasikou jsou placky z mletého hovězího masa. Můžete samozřejmě experimentovat v jeho míchání a ladění s jinými druhy. Každopádně by maso nemělo být celkově příliš libové, z hovězích partií je skvělý krk, hrudí nebo vykostěné žebro. Pokud se vám zdá maso hodně libové, přidejte k němu kousek bůčku nebo krkovice.

Maso melte ideálně těsně před grilováním (mleté maso se obecně musí co nejdříve zpracovat - do 24 hodin v ledničce).

 maso

Tvarujeme ho do placek cca 1,5 cm - 2 cm vysokých, trochu větších než je samotná bulka. Okraje by měly být trochu vyšší. To vše kvůli tomu, že se maso při pečení zpeče a vyboulí a špatně by se nám potom obkládalo.

Placky z mletého masa grilujeme při teplotě 220°C - 250 °C, podle tloušťky 3-5 minut z každé strany a jak kdo má rád propečené.

Kromě mletého masa je skvělou a oblíbenou volbou maso trhané, pokud nemáme již upečené, zkuste naše hovězí, kachní nebo vepřové maso. Natrhejte nebo rozmačkejte kousky masa společně se šťávou a tukem a lehce ohřejte na grilovacím kameni nebo pánvi. Maso se krásně rozpadá a už je dobře ochucené, nicméně čerstvě drcený pepř mu dodá další “švih”.

trhané


Housky a spol.

Klasické burgerové housky (bulky) si můžete koupit nebo také upéct domácí. Příjemnou obměnou mohou být bagely, briošky, ciabatty nebo pita chleba. Kůrka pečiva by neměla být příliš silná. Pokud je potřeba hodně energie k jejímu prokousnutí, skvělá náplň bohužel většinou skončí mimo bulku.
Nezapomeňte těsně před přípravou burgeru, samotné pečivo opéct na řezu. Dejte je na část grilu s nepřímým žárem na minutku nasucho opéct. Pečivo získá jemně křupavý povrch, ale uvnitř bude nadýchané.

bulky 

Jak vrstvit?

Na opečené pečivo patří jako první omáčka. Kromě klasické tatarské omáčky vám doporučujeme vyzkoušet náš tajný recept na delikátní omáčky.

Smíchejte majonézu a některý z našich džemů v poměru 1:1 (např. jeřabinový, brusinkový, smrkový nebo dřínkový), lehce osolte a opepřete, případně můžete přidat bylinky jako pažitku nebo další koření (chilli, česnek,...).

Na omáčku můžete dát salát nebo plátky rajčat a poté masovou placku. Pokud chcete zakomponovat sýr, tady je jeho místo - položte ho na maso. Díky zbytkovému teplu se krásně rozpustí.

Může následovat další zelenina, opečená anglická slanina a samozřejmě vrchní část bulky.

Spolu s čerstvou zeleninou doporučujeme vyzkoušet naši Cibuládu, především v kombinaci s hovězím masem a plátkem sýra s modrou plísní jde o geniální záležitost.

 cibuláda

 

Vepřovému a drůbežímu masu dodá nevšední říz přírodně prokvášená Zelenináda.

zelenináda 

Burgery můžeme servírovat “zpevněné” špejlí, hostům se potom lépe konzumují. K burgerům se často servírují pečené brambory a saláty typu coleslaw. Geniální jsou hlavně malé nové brambůrky opečené na grilu.

Aby vám hosté hladově nekoukali pod ruce, buďte připraveni s malým a jednoduchým předkrmem - nabídněte jim jako předkrm kvalitní paštiky, které si mohou sami mazat na čerstvé kousky pečiva.

 paštika

Dostali jste chuť na burger? Pokračujte na náš recept.

 

 

x