Léto je časem velkého zavařování a příprava džemů a marmelád patří mezi nejjednodušší a také nejoblíbenější metody konzervování.
Překvapivě lze takto použít každé ovoce a mnoho druhů zeleniny. Nejoblíbenější jsou husté džemy s ovocnou dužinou, ale lákají i průzračné rosoly z ovocné šťávy.
U těchto pochoutek je jediným konzervačním přípravkem cukr. Ten reaguje s pektinem a kyselinami obsaženými v ovoci, želíruje, konzervuje a při vysoké koncentraci zabraňuje růstu plísní.
Základní otázkou je vyvážení kyselosti a pektinu. Mnoho ovoce má od přírody správný a vyvážený obsah, ale některé potřebují pomoci přidáním citrónové šťávy nebo ovoce bohatého na pektin (např. jablka). Případně můžeme přidat průmyslově vyráběný pektin. Nezapomeňte pak ale zvýšit i dávku cukru, abyste zabránili plesnivění a prodloužili trvanlivost.
A jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Dle zvyklostí by džem měl obsahovat větší kousky ovoce. Ovšem dle platné evropské legislativy lze za marmeládu označit pouze ty výrobky, které obsahují minimálně 20% citrusových plodů - z pomerančů, limetek, grepů.
Receptů na ty nejlepší džemy a marmelády jsou stovky, který patří mezi ty vaše nejoblíbenější?
Džemům to moc sluší v krásných skleničkách Weck, které si můžete vybrat v našem eshopu.