Česnek jako koření je známý už od starověku a patří tak k nejstarším kulturním rostlinám vůbec. Pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie, ale brzy se rozšířil po celé Evropě.
V Evropě patří mezi velké pěstitele Španělsko, Francie a Itálie, protože česnek má radši teplá a suchá místa. Patří také mezi klasickou součást českých zahrádek a políček. U nás nejznámější je chuťově výrazná, ale drobnější odrůda “paličák”.
Vysoké kulinářské a zdravotní hodnoty jsou závislé na obsaženém alicinu, který je ale také zodpovědný za typické výrazné česnekové aroma. Po konzumaci čerstvého česneku, začne organismus vylučovat nežádoucí vůně, kterých se můžete zbavit žvýkáním zelené petrželky, máty nebo hřebíčku, případné napití mléka nebo silné kávy. Tepelnou úpravou se chuť a aroma česneku snižuje.
Česnek má spoustu zdravotních benefitů - zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antibiotikum a podporuje metabolismus. Obsahuje také vápník, fosfor, železo, hořčík, vitamíny skupiny B a vitamín C.
Česnek se po sklizni často váže do věnců a copů a nechá se dobře proschnout. Vydrží tak v dobré formě i několik měsíců. A jak lze česnek zpracovat jinak?
Výborné je například pesto z česnekových výhonků. Tyto výhonky se vylamují před květem, aby rostlině neubíraly sílu. Výhonky nevyhazujte a připravte si z něj luxusní pesto, rozmixujte je s olejem a solí.
My vám přínášíme recept na nakládaný česnek, pocházející z Persie. Takto naložený česnek můžete použít samotný nebo s ním pracovat jako s čerstvým. Naložením zjemní a změní se jeho příchuť.