Květen má už ve svém názvu podstatu celého měsíce. Rozkvět přírody v celé své síle a nádheře. Je to měsíc lásky a mládí. Do záhonů přesazujeme mladé sazeničky, kterým svědčí májové deště a včely se pilně činí na budoucí úrodě.
Už první den května je (kromě práce) věnován lásce. První máj - lásky čas, jak pravil klasik a my bychom neměli zapomenout políbit naše milované pod rozkvetlým ovocným stromem - ideálně třešní. Co k tomu přidat snídaní s višňovou marmeládou Višňový džem s rumem Republica - Via Delicia, ať už je ten den opravdu stylový?
Na venkově je stále živá tradice stavění májek, která se koncem dubna za velké slávy postavila a potom na konci měsíce kácela. Ta měla velký význam pro symbolickou ochranu vsi před zlými silami. Pod májkou se během května scházela především omladina k večerním zábavám a bylo také nutné ji hlídat před krádeží a kácením záškodníky ze sousedních obcí. Májové slavnosti jsou tradičně spojené i s krojovanými průvody, na kterých hospodyně rozdávají sladké pečivo a seznamují se s nově přistěhovalými. I dnes můžete tohoto měsíce využít k vytvoření nových přátelství se sousedy a uspořádat si třeba pouliční festival.
Dalším květnovým “láskyplným” svátkem je Den matek, který náleží na druhou květnovou neděli. Je to den, kdy mamince můžete drobným dárkem poděkovat za její péči a lásku. Doporučujeme nabídku našich dárkových balíčků, kde si vybere opravdu každý.
V období kvetoucí přírody přichází i svátky spojené s oslavou nastávajícího léta a plodnosti. V křesťanství je toto období spojené s Letnicemi čili Svatodušními svátky spadající na padesátý den po Velikonocích (letos 23.5.2021). Po nedělní bohoslužbě začínaly veselé oslavy s typickými obchůzkami mládeže - např. jízdy králů nebo tzv. průvody královniček. Často bývá s těmito obchůzkami také spojeno čištění a otevírání studánek jako symbolem života - zdrojem a zrození vody.
Na loukách a v lese jsme již posbírali první jarní bylinky, uvařili pampeliškový med a připravili bylinkové pesto. První úlovky ze záhonku ve formě chřestu a rebarbory už máme také za sebou. Před tím než začne jahodová sezóna, ještě sbíráme květy černého bezu na bezový sirup a limonádu, případně na klasické smažené kosmatice.
Je potřeba se připravit na tu pravou zavařovací sezónu, která klepe na dveře. Nakoupit nové těsnící gumičky, přírodní pektin do džemů, případně doplnit zavařovačky o nové zajímavé tvary. Za chvíli to vypukne.