- voda
- surovina na mléko
- fíky, rýžový sirup
JAK NA TO
Pokud jste se z jakéhokoliv důvodu rozhodli omezit klasické mléko, určitě jste se už setkali s mléky rostlinnými. V obchodech jich naleznete velmi širokou nabídku, ovšem cenově je to trochu horší. Naštěstí nejsou tyto mléka příliš náročná na výrobu. A až ochutnáte čerstvé rostlinné mléko, pochopíte, že i chuť je mnohem výraznější.
Stačí vám výkonnější mixér (ne tyčový), jemné sítko nebo plátýnko, oblíbená surovina na výrobu mléka a voda. A jak už to u jednoduchých receptů bývá, nebojte se kombinovat.
A JAKÉ VARIANTY SI MŮŽETE PŘIPRAVIT?
Makové, mandlové, ovesné, rýžové, kokosové, konopné, slunečnicové, zkrátka každému dle chuti.
Na 1 litr mléka potřebujete 100 g základní suroviny, poměr si ale můžete upravit dle vašich preferencí, třeba pokud máte rádi chuťově výraznější mléka. Přes noc namočte do vody, pokud si chcete dopřát sladší chuť přidejte také 3-4 fíky.
Potom přelijte celou směs do mixéru a několik minut mixujte až dostanete hladké napěněné mléko. Můžete také přidat oblíbené sladidlo - skvěle se hodí rýžový nebo agávový sirup, nebo vanilka.
Teď už stačí jen mléko přefiltrovat přes jemné sítko, nejlépe ještě vyložené plátýnkem. Z první várky vyfiltrované částečky trošku pomačkejte lžičkou, aby “pustily” ještě trochu šťávy. Potom jen tak přes sítko přelijte tak 4x.
Hotové mléko nalijte do vysoké sklenice, vydrží v ledničce cca 4 dny. Mléku sluší naše sklenice - karafy, ve kterých ho můžete pohodlně uchovávat.