První jarní bylinky v kuchyni

unnamed

 
První jarní bylinky se už klubou, tento rok trochu předčasně. Když budete pozorní najdete i vy v jarní trávě první bylinky využitelné v kuchyni.

Podívejte se na vaše oblíbená místa, projděte zahrady, rumiště nebo skrytá zákoutí v parku a třeba objevíte některý z našich tipů na sběr. Můžete je považovat za plevel, často to jsou ale rostlinky s mimořádnou léčivou silou. Brzy vyráží mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek a i pod sněhem najdete kvetoucí ptačinec žabinec.

Obecně lze říci, že všechny mladé bylinky mají sílu, která dokáže dodat tělu energii po zimě. Můžeme je přidávat nasekané do polévek, rozmixovat s ovocem do smoothie, zavařit pesto, nebo přidávat do pomazánek. Bylinky sbírejte na čistých místech, hlavně mladé lístky a květy. 

Popenec mnozí z nás považují za plevel a najdete ho opravdu téměř na každé zahrádce nebo v parku. Mezi trávou se špatně hledá, prozradí ho ale sytě fialové kvítky. Kdysi se pro svou výraznou a trochu peprnou chuť používala v kuchyni místo pepře.

Můžete využít i jako klasický nálev (čaj), který dle lidového léčitelství pomáhá při problémech močového ústrojí nebo při nemoci dýchacích cest. Díky jeho aromatické chuti ho využijte do bylinkové soli, jako součást bylinkového pesta nebo do polévek. Je také skvělou součásti sušené bylinkové směsi do polévek.

Image 3

Začneme s obligátní a známou kopřivou. Ta vyhledává půdy bohaté na dusík, tak ji často najdete na bývalých hnojištích. Vyberte si takové místo, kde víte, že nechodí příliš pejskařů a vy máte jistotu, že je kopřiva čistá. Kopřiva je skvělá do jarních jídel. Určitě znáte klasickou velikonoční nádivku, kde hrajte kopřiva prim. Můžete ji ale zkusit připravit jako špenát, přimíchat k sekanému masu nebo uvařit polévku z prvních bylinek, kterou najdete na zahradě. Kopřivu před použitím spařte horkou vodou, nebude už pálit a bude se vám s ní lépe pracovat. 

Image 2

Další neprávem přehlíženou bylinkou je ptačinec žabinec. Najdeme ji v trávníku v parcích a zahradách nebo na okraji polí. Tato nenáročná plazivá bylinka často kvete i pod sněhem a celou svou sílu může na jaře předat i vám. Je bohatá na vitamin A a hlavně na vitamin C a minerály.

 Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje — kromě jiného — zinek, fosfor, hořčík a měď. Dá se sklízet a používat čerstvá skoro po celý rok. Hlavně na jaře čistí tělo, povzbuzuje činnost ledvin a uvolňuje dýchací cesty. Navíc pomáhá při hubnutí. Opět ji můžete použít do nálevu, ve směsi do bylinkových koktejlů, smoothie nebo do polévek, k mletému masu, bylinkového másla a soli.

Image 4

Další bylinky, které můžete využít v kuchyni jsou například bršlice kozí noha, libeček a oblíbený medvědí česnek. Do tinktur je skvělé využít mladé pupeny černého rybízu a břízy.

Využijte jarní sílu přírody! My z ní využíváme oblíbené bylinkové sirupy, které si můžete objednat v našem e-shopu . Prim u nás hraje květ  pampelišky, mladé smrkové výhonky a květy černého bezu.  

x