Na zahrádce jsme zatím spíše ve fázi vysazování než sklízení, přesto už můžete při dobrém počasí v květnu sklízet rebarboru, rané varianty salátu, ředkvičky, kopr, jarní cibulku nebo špenát.
Bylinky jsou nyní ve své vrcholné formě a tak by byla škoda nevyužít jejich plnou chuť. Co tedy můžeme v květnu zavařovat, marinovat, nakládat či jinak konzervovat?
Využijte například rebarboru - zkuste si zavařit rebarborovou marmeládu, jejíž sladkokyselou chuť ocení nejeden gurmán, nebo rebarborové chutney, které můžete servírovat k tvrdým sýrům.
Nezapomeňte si také uvařit domácí sirupy - ten z bezových květů je chuťově bezkonkurenční, lehký na přípravu a milují ho dospělí i děti. Kopřivový a pampeliškový se vám bude hodit v době nachlazení. Můžete také vyzkoušet sirup z výhonků jedlí nebo smrků v kombinaci s léčivými bylinkami. Fantazii se meze nekladou a příroda vám momentálně nabízí to nejléčivější.
Další možností, jak využít silnou chuť bylinek je ochucení olejů a octů, které můžete využít po celý rok. Čerstvých bylinek lze využít i při nakládání sýrů - jejich chuť se snoubí s čerstvými sýry, úžasný je nakládaný kozí sýr s kopřivami, pažitkou, jarní cibulkou a petrželkou.
Nebo si můžete zkusit naložit cibulky nebo šalotky, které zrovna teď mají tu správnou velikost k nakládání do sladkokyselého nálevu. Ostatní úrodu ze zahrádky si zatím užívejte čerstvou. K nakládání ředkviček se stejně nejlépe hodí až ty velké, pozdní.