Zavařené meruňky s tymiánem

Meruňky s tymiánem
Meruňky s tymiánem v orientálním stylu
Tak trochu jiné meruňky s tymiánem, které perfektně ladí s masem, sýry nebo jako originální jedlý dárek. Pokud hledáte neotřelý zavařené meruňky recept, tenhle si zamilujete. Překvapí vás svou vůní i exotickým nádechem – a příští sezónu se k němu určitě vrátíte!
Počet sklenic 4 sklenice
Čas 60 minut
Náročnost 2/5
Počet sklenic: 4

Suroviny

  • 1.5 kg meruněk
  • 1 bio citron
  • 750 ml vody
  • 300 g cukru
  • 2 lžičky lístků citronového tymiánu
  • 40 ml citronového likéru (nebo citronové šťávy)

Postup přípravy

1
Citron omyjte horkou vodou, osušte, oloupejte kůru (na proužky nebo nastrouhejte) a vymačkejte šťávu.
2
Do hrnce dejte vodu, cukr, citronovou kůru, šťávu a tymián. Přiveďte k varu, nechte cukr zcela rozpustit. Odstavte a vmíchejte likér.
3
Meruňky krátce spařte (blanšírujte), zchlaďte, oloupejte, rozpulte a vypeckujte. Vkládejte je řeznou stranou dolů do sklenic.
4
Zalijte horkým nálevem cca 1 cm pod okraj. Použijte sklenice Weck typu tulipán, zavírejte víčky, gumičkou a svorkami.
5
Zavařujte ve vodní lázni při 90 °C po dobu 30 minut. Nechte zchladnout, svorky odstraňte a skladujte v chladu a temnu.
Tipy a variace:
  • Podávejte jako sladko-kyselou přílohu k pečenému masu nebo sýrům typu feta, kozí nebo halloumi.
  • Přidejte špetku skořice nebo badyánu pro vánočnější chuť.
  • Skvěle se hodí do omáček ke grilovaným pokrmům – zkuste jako základ domácí barbecue glazury.
  • Experimentujte s likéry – místo citronového zkuste pomerančový nebo bezový.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x