Zamyšlení k zavařování džemů a marmelád
Vyrábíte si domácí zavařeniny, protože nechcete kupovat průmyslově vyráběné, kde bývají éčka v podobě kyseliny citronové a dalších regulátorů kyselosti, nebo dokonce jedovaté konzervanty? Super, jsme na tom stejně.
První, co každého napadne - vyrobím si vlastní džem a mám jistotu, co do něj dám.
Do džemů použijeme perfektně zralé a kvalitní ovoce bez známky plísní, cukr a pektin. Kdo má rád říznější chutě, může přidat citronovou šťávu.
Přírodní pektin se používá pro svoje želírující schopnosti. Některé ovoce ho obsahuje přirozeně dostatek (např. červený rybíz, jablka, kdoule), do většiny ovoce ho však musíme přidat, abychom dosáhli optimální konzistence.
Víte, že v mnoha na trhu dostupných pektinech je schovaná kyselina citronová a někdy i konzervant benzoan sodný? Kyselina citronová se přidává kvůli lepšímu tuhnutí pektinu, konzervant zase pro prodloužení trvanlivosti džemu po otevření. OK, máme ale možnost vyrobit si džemy snadno, bezpečně a bez chemie?
Samozřejmě že ano, zde je pár tipů.
1. Pořídíme si kvalitní čistý pektin bez chemie, např. zde
2. Džem bez konzervantů a s nižším podílem cukru je po otevření nedostatečně chráněný před útokem plísní. Pomůžeme si tím, že budeme používat malé skleničky, abychom džem rychle spotřebovali. Velká sklenice džemu je sice úspornější z pohledu pořizovací ceny obalu, na druhou stranu nám pak zavazí v lednici otevřená sklenice tak dlouho, až její obsah vyhodíme, protože se po nějakém čase plíseň objeví. Malé skleničky krásně vypadají, jsou skladnější a spotřebujeme je rychleji a celé, takže neplýtváme. A když máme ve spíži více druhů džemů, otevřeme si příště zase nějaký z jiného ovoce, tím je strava pestřejší.
3. Když používáte šroubovací víčka, používejte vždy nová. Není nic horšího, než si dát jahodovou marmeládu s “vůní” okurkového nálevu s koprem. Nebo je řešením používat skleněná víčka, ta se dají používat opakovaně a na lhostejno jaký produkt, žádné pachy nepřenáší (těsnící gumička se však doporučuje vždy nová, nebo alespoň vyvařená v čisté vodě 10 minut). Zde jsou osvědčené sklenice WECK.
4. Domácí džem jako dárek k Vánocům či k narozeninám - dobrý nápad, ale přeci jenom, když bude ve skleničce od přesnídávky, najednou ten dárek nevypadá až zas tak suprově. Nějaké to překrytí víčka hadříkem to asi už moc nespraví. To takové sklenice Weck mají design ve kterém se skrývá tradice, praktičnost a vkus. Přehled všech tvarů a velikostí najdete zde.
5. Aby byl výsledek dokonalý, na skleničku by to chtělo slušivou samolepku s ručně psaným popiskem - obvykle se píše název výrobku - a zde se můžete opravdu vyřádit, fantazii se meze nekladou. Jahodové pokušení, Angreštový džem podle babičky Filomény, Chilli omáčka Eliášovy ohně, apod. Dále by tu neměl chybět datum výroby, abyste měli přehled o stáří všech dobrot. Nebo na samolepky můžete napsat věnování přímo pro dotyčnou osobu. Samolepky lze nastříhat z běžně dostupných samolepících bílých papírů, ale je třeba být pečlivý, ať to trochu vypadá! Nebo můžete zvolit naše předchystané, s efektem modrotisku, máme je ve třech velikostech zde.
6. Nová úroda už je tady, ale ve spíži “trčí” ještě předloňské, ne-li dokonce starší džemy. Ideální je, když zavařeniny spotřebujete do další sezóny. Zkusme uvažovat a trochu počítat podle následujícího klíče - džem si dám 2x týdně, sklenička mi vydrží zhruba měsíc. Bude mi tedy stačit 12 skleniček na vlastní spotřebu. Sklenička o obsahu 200ml pojme zhruba 250g džemu, pár skleniček rozdám jako dárky, tak jsem na 20 skleničkách, nebo-li 5kg hotového džemu. Takže mi bude stačit 3kg ovoce a 2,5kg cukru, půl kila je na pěnu a odpaření….jak prosté, co?