Voňavá domácí griotka

Domácí griotka recept
Domácí griotka z višní po babičce
Ověřený recept na domácí griotku, který koluje v naší rodině už po generace. Tento višňový likér s vodkou má vyváženou chuť a krásnou rubínovou barvu. Skvělý jako jedlý dárek nebo sladký doplněk k dezertům. Příprava je jednoduchá, ale chce to trpělivost – fermentace trvá 2–3 měsíce.
Množství cca 5 lahví
Doba přípravy 30 minut + 2–3 měsíce zrání
Náročnost 1/5
Počet lahví: 5

Suroviny

  • 3000 g višní (s peckou, se stopkou)
  • 1000 g cukru krystalu
  • 1000 ml vodky
  • 1 hrst rozinek
  • 1 ks pomeranč (kůra v plátcích, nejlépe bio)
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 ks svitek skořice

Postup přípravy:

1
Višně důkladně omyjeme a necháme okapat. Připravíme si velkou nádobu (min. 5 litrů), do které vložíme višně i se stopkami.
2
Přidáme cukr, rozinky, koření a pomerančovou kůru. Vše zalijeme vodkou, nádoba musí být uzavřená a višně ponořené.
3
Umístíme na slunné místo a necháme zrát 2–3 měsíce. Občas protřepeme. Poté slijeme do lahví, višně můžeme použít do dezertů či na zdobení koktejlů.
Tip: Slitou griotku servírujte vychlazenou nebo ji přelijte do skleniček Weck s etiketou — skvělý jedlý dárek pro přátele.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x