Historie zavařovacích skleniček Weck začíná už v roce 1900, kdy Johann Weck a Georg van Eyck založili v německé spolkové zemi Bádensko svoji společnost J. WECK & Co.
Skleničky se od té doby příliš nezměnily, lze tedy říci, že jejich používání je prověřeno staletím. Od své konkurence se odlišují systémem uzavírání - patří k nim skleněné víčko, gumička a univerzální klipsy.
Velkou výhodou je právě skleněné víčko, které lze používat neomezeně dlouho. Nenasává totiž pachy a ani neztrácí těsnost jako víčka šroubovací nebo korunková, která se musí pro každé zavařování dokupovat nová. Gumičky ve Weckovkách můžete používat opakovaně, dokud nejsou příliš vytahané a dobře přiléhají k víčku.
Použité gumičky doporučujeme před opětovným použitím 3 minuty povařit ve vroucí vodě a osušit v čisté utěrce. Pro výrobky z masa se vyplatí investovat vždy do nových gumiček. Klipsy můžete u všech velikostí skleniček používat vždy jen dvě, maximálně však čtyři (aby se sklenička dostatečně odvzdušnila během sterilování).
Do skleniček se nepokoušejte dostat nožem, můžete tak zničit gumičku i víčko. Existuje jednoduchý postup, jak správně otevřít Weckovku. Sklenice otevíráme pouhým povytažením gumičky při současném přidržování víčka, aby vám neodskočilo a nerozbilo se. Povytažením gumičky se dostane do sklenice vzduch a víčko se uvolní.
No a pokud se zavaření nepovedlo a s obsahem je něco špatně, weckovka přestane těsnit a uvolní se. Obsah takové skleničky raději nekonzumujte.
Proč jsou ale Weckovky po celém světe tak oblíbené? Je to pro jejich krásný design. Hodí se na zavařování a uchování široké škály potravin, ale poslouží vám i jako součást dekorace. Sklo použité na tyto sklenice vydrží velmi vysoké teploty, a proto je můžete použít i jako zapékací misky na různé nákypy, muffiny nebo crumble.
Ke všem objemům lze také přikoupit plastové víčko, pro snadnější manipulaci po otevření zavařeniny. Skleničky se tak rázem změní na kořenky, nebo potravinové dózy.
Představme si základní typy Weckovek a které k čemu slouží - většinou nás navede už samotný název. Skleničky se vždy vyrábí v mnoha variantách objemu - nejmenší sklenička má 35 ml a největší 2,70 l. Každý tak pro svoje účely najde to pravé.
Skleničky masovky jsou určeny k zavařování specialit z masa - především tedy na paštiky, masové konzervy, pomazánky, aspiky. Jejich hlavní výhodou je, že studené maso, teriny a aspikové výrobky lze vyklopit vcelku jako bábovku a potom nakrájet, nebo jen dozdobit na talíři.
Džemovky, jak už název napovídá, se skvěle hodí na marmelády, džemy, pesta, pomazánky a paštiky. Karafy najdete v našem eshopu ve dvou varinatách v “prohlé” Jojo a v klasické láhvi. Ty jsou skvělé na ovocné nápoje, polévky, tekuté jogurty a na uchovávání likérů či sirupů. Sklenice chřestovky jsou vhodné na chřest, párečky, klobásy, uzená žebra a dekorativně aranžované zeleniny a ovoce.
Poslouží dobře i při nakládání např. hermelínů, utopenců, kvašáků a jiné kvašené zeleniny. Mají totiž dostatečně široké hrdlo pro snadnou manipulaci s obsahem a velký objem. Buclaté a oválné skleničky se potom hodí na kompoty, paštiky a džemy, mají více tzv. “selský” styl. Krásně v nich vypadají dekorativně aranžovaná zelenina a ovoce.
Možností je prostě spousta a fantazii se meze nekladou. Vyberte si tedy v našem katalogu tu správnou.