
Třešňový kompot – klasika z letní úrody
Máte plný košík třešní? Vyzkoušejte tradiční recept na třešňový kompot, který je ideální jak do bublaniny, tak jen tak na lžičku. Zavařené srdcovky vyniknou nejlépe – tmavé, sladké a šťavnaté. Tento kompot z třešní je snadný a můžete ho udělat hned dvěma způsoby.
Objem cca 5 sklenic
Čas 40 minut
Náročnost 1/5
Objem: 5
Suroviny
- 1000 g třešní
- 1000 ml vody
- 300–350 g cukru
Postup – varianta s cukrovým roztokem
1
Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout.
2
Omyté třešně naskládáme do čistých sklenic Weck.
3
Zalijeme vlažným cukrovým roztokem asi 1 cm pod okraj.
4
Uzavřeme víčky a svorkami, zavařujeme 25 minut při 85 °C.
Alternativní rychlá metoda
1
Třešně ve sklenici zasypeme 1–2 lžícemi cukru.
2
Zalijeme převařenou vodou a zavařujeme stejně: 25 min / 85 °C.
Tip: Kompotované třešně jsou skvělé do koláčů, pohárů i ke zmrzlině. Vhodné také jako jedlý dárek v krásných sklenicích Weck.