
Domácí rybízová marmeláda s vanilkou – ideální na cukroví i do jogurtu
Rybízová marmeláda je nepostradatelná při pečení vánočního cukroví, ale skvěle se hodí i na mazání toustů, do jogurtu nebo do dezertů. Tato domácí marmeláda z rybízu má příjemně sladkokyselou chuť a díky vanilce jemný aromatický nádech. Uchovávejte ji ve skleničkách Weck – skvěle se hodí jako jedlý dárek.
Množství 1 litr
Čas cca 30 minut
Náročnost 2/5
Množství: 1
Suroviny
- 1000 g rybízové šťávy (z cca 1,5 kg rybízu)
- 450 g cukru krystalu
- 8 g pektinu (případně)
- 1 vanilkový lusk
Postup
1
Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a vložte vše do šťávy. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Sbírejte pěnu a vařte cca 5–10 minut.
2
Proveďte test tuhosti na studeném talířku. Pokud je marmeláda řídká, přidejte pektin smíchaný s trochou cukru. Vařte dalších 5 minut a vyjměte vanilkový lusk.
3
Plňte do skleniček Weck, zavíčkujte a zavařte 20 minut při 90 °C.
Tip: Marmeláda je výborná do cukroví, jogurtů, palačinek nebo jako jedlý dárek.