
Domácí rozmarýnová a olivová sůl – jedlý dárek
Tahle ochucená sůl je skvělý nápad na domácí jedlý dárek. Zvládnete ji i s dětmi a výsledek je voňavý, stylový a praktický. Dvě varianty – rozmarýnová s citronem a pepřem a olivová s česnekem a kapary – vyniknou třeba na steaku, pečených bramborách nebo v těstovinách. Použijte sušený rozmarýn nebo zkuste domácí rozmarýnový olej – oba skvěle doplní každý rozmaryn recept.
Objem 2 skleničky
Čas 20 min + 90 min sušení
Náročnost 2/5
Počet skleniček: 2
Rozmarýnová sůl
- 10 lžic hrubé mořské soli
- 6 snítek rozmarýnu (nasekaný)
- 1 lžíce citronové kůry (bio)
- 1 lžíce červeného pepře (drcený)
Olivová sůl
- 10 lžic hrubé mořské soli
- 8 stroužků česneku
- 10 oliv (bez pecky, nakrájených)
- 5 lžiček kaparů (nasekaných)
- 1 lžička sušeného oregana
Postup – pro obě varianty
1
Suroviny smíchejte a lehce podrtte v hmoždíři.
2
Rozprostřete směs na pečicí papír.
3
Pečte při 70 °C asi 90 minut s pootevřenými dvířky trouby.
4
Během pečení několikrát promněte pro lepší strukturu.
Tip: Uložte sůl do skleniček Weck, přidejte stužku, a máte voňavý dárek. Skladujte v suchu.