
Domácí rajčatová omáčka s bylinkami
Tato domácí rajčatová omáčka je ideální základ pro těstoviny, pizzu nebo masové pokrmy. Hodí se skvěle jako rajčatová omáčka na špagety i jako rajčatová omáčka s mletým masem. Vyzkoušejte také variantu jako omáčka z pečených rajčat – díky pečení získá ještě hlubší chuť.
Počet porcí 4 sklenice
Čas 40 minut
Náročnost 2/5
Počet porcí: 4
Suroviny
- 2 kg zralých rajčat
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru (volitelně)
- 1 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 1 lžíce soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
Postup přípravy:
1
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
2
Na oleji osmahněte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte rajčata, koření a vařte 25–30 minut do zhoustnutí.
3
Rozmixujte omáčku dohladka, případně propasírujte. Nalijte do sklenic a zavařte nebo zamrazte.
Tip: Léto je obdobím hojnosti a pro mnoho zahradníků to znamená i bohatou úrodu rajčat. Tyto šťavnaté plody jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Co ale dělat, když se vaše zahrada doslova červená a vy nestíháte všechna rajčata spotřebovat čerstvá? Zde je několik tipů, jak využít nadbytek rajčat a uchovat si jejich chuť i na pozdější období:
- Domácí rajčatová omáčka – základní varianta, ideální na pizzu a těstoviny
- Sušená rajčata – skvělé v oleji i do sendvičů
- Rajčatový džus – osvěžující a zdravý
- Lečo – ideální k zavaření
- Mražení rajčat – jednoduché a praktické
- Konzervace rajčat – do protlaku nebo vlastní šťávy
- Rajčatový kečup – domácí bez konzervantů
- Čerstvé saláty – caprese, bruschetta i omáčka z pečených rajčat
Nechte se inspirovat a využijte každé rajče naplno – ať už jako rajčatovou omáčku na špagety, omáčku z pečených rajčat nebo variantu s mletým masem.