
Pomazánky z černých oliv – středomořská inspirace
Překvapte své hosty netradičně! Připravili jsme pro vás dvě varianty výtečných středomořských pomazánek z černých oliv – klasickou tapenádu a jemnou olivovou pastu. Obě jsou ideální na opečený toust, bagetku či plátky bílého pečiva. Olivy patří mezi zdravé olivy a ve variantě olivy baby care se hodí i do rodinného jídelníčku.
Počet porcí 4 porce
Čas 15 minut
Náročnost 2/5
Počet porcí: 4
Tapenáda z černých oliv
- 200 g vypeckovaných černých oliv
- 100 g kaparů
- 100 g ančoviček v oleji
- 4 stroužky česneku
- 250 ml olivového oleje extra virgin
- šťáva z 1/2 citronu
- pepř dle chuti
1
Všechny suroviny kromě oleje a citronu nahrubo rozmixujte. Postupně přilévejte olej a citronovou šťávu. Tapenáda má zůstat hrubší a strukturovaná.
Olivová pasta s bylinkami
- 150 g vypeckovaných černých oliv
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 5 lístků čerstvé šalvěje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kaparů
- špetka mletého chilli
- 100 ml olivového oleje extra virgin
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, pepř dle chuti
2
Všechny suroviny včetně bylinek nasekejte najemno a rozmixujte. Přilévejte olivový olej, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jemná pasta s bylinkami je ideální k čerstvému pečivu.
Tip: Pomazánky skladujte ve skleničkách Weck, zalité olivovým olejem. Vydrží déle a stylově se podávají přímo na stole.