
Argentinská chimichurri omáčka – recept na pikantní bylinkový zázrak
Chimichurri omáčka je voňavá bylinková směs původem z Argentiny, ideální k hovězím steakům, grilovanému masu (grilovaný steak s chimichurri omáčkou) nebo i jako marináda či dip na pečivo. Tato domácí chimichurri verze obsahuje vše, co patří mezi hlavní ingredience chimichurri: čerstvé bylinky, olivový olej, ocet, česnek a chilli. Doporučujeme servírovat ve skleničkách Weck, které poslouží i jako skvělý dárek.
Počet porcí 4 porce
Čas 20 minut + odležení
Náročnost 1/5
Počet porcí: 4
Co budete potřebovat
- 1 velká hrst čerstvé hladkolisté petrželky (nasekané najemno)
- 1 velká lžíce čerstvého oregana (nasekaného najemno)
- 150 ml olivového oleje extra virgin
- 70 ml červeného vinného octa
- 1 jarní cibulka (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (drcené)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého chilli nebo malá čerstvá chilli paprička (nakrájená)
- Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
1
Veškeré ingredience dejte do misky a důkladně promíchejte.
2
Dochucujte podle chuti solí, pepřem a množstvím chilli.
3
Hotovou omáčku přendejte do skleničky Weck a nechte v lednici alespoň 1 hodinu odležet, ideálně déle.
4
Podávejte ke grilovanému masu, steakům nebo opečenému chlebu. Lze použít i jako marinádu. Doporučujeme vyzkoušet kombinaci steak a chimichurri koření!
Tip: Chimichurri vydrží v lednici několik dní. Pokud ji zalijete olivovým olejem, bude ještě aromatičtější. Hodí se i jako jedlý dárek. A pamatujte, hlaví ingredience chimichurri jsou bylinky, olej, ocet, česnek a chilli.