
Ochucený ovocný ocet – recept s bazalkou a letním ovocem
Tento recept na jablečný ocet vám ukáže jednoduchou domácí výrobu bez přidání cukru. Využijte přezrálé letní ovoce a připravte si jablečný ocet domácí výroba s bazalkou – ideální jako salátová zálivka nebo přírodní elixír. Uchovávejte ho ve sklenicích Weck – krásný i jako jedlý dárek. Tento jablečný ocet recept bez cukru ocení každý, kdo dbá na zdraví i chuť.
Objem 1 litr
Čas 15 minut + 2 týdny louhování
Náročnost 1/5
Objem: 1
Suroviny
- 1000 g zralého ovoce (jahody, maliny)
- 1000 ml jablečného nebo vinného octa
- 1 snítka čerstvé bazalky
Postup přípravy
1
Ovoce rozmixujte na kaši a přendejte do větší nádoby, např. zavařovací sklenice Weck.
2
Ocet přiveďte k varu a po krátkém zchladnutí přilijte vlažný k ovoci. Přidejte čerstvou bazalku.
3
Nádobu zakryjte plátnem, ale nechte přístup vzduchu. Umístěte na teplé tmavší místo a občas promíchejte. Louhujte cca 2 týdny.
4
Po uplynutí doby slijte přes plátýnko a přelijte do čistých lahví nebo karaf Weck.
Tip: Tento ochucený ovocný ocet můžete použít do salátů, jako dochucovadlo nebo i přírodní tonikum. Jablečný ocet účinky užívání dávkování ocení každý, kdo dbá na zdravý životní styl – pomáhá trávení, posiluje imunitu a můžete ho užívat i na lačno.