
Domácí jahodový ocet – lahodný základ do salátů i na pití
Jahodový ovocný ocet je krásně růžový a lahodně aromatický doplněk, který využijete do salátových dresinků, na dochucení masa i omáček, nebo jako osvěžující nápoj po zředění perlivou vodou. Připravte si domácí ochucený ocet z přezrálého ovoce podle našeho receptu – a věděli jste, že jemně ředěný ovocný ocet na bolest zubu může díky svým antiseptickým účinkům i ulevit?
Objem 1 litr
Čas cca 14 dní
Náročnost 2/5
Objem: 1
Suroviny
- 1000 g zralých jahod
- 1250 ml ovocného octa (vinný bílý, jablečný)
- na ozdobu lesní jahody a lístky bazalky
Postup
1
Ocet přiveďte k varu a nechte zchladnout na cca 40 °C. Jahody rozmixujte a přendejte do velké sklenice Weck.
2
Zalijte teplým octem, přikryjte plátnem a nechte 14 dní kvasit na teplém místě. Občas promíchejte.
3
Přefiltrujte přes sítko a poté přes kávový filtr. Naplňte do lahví, případně přidejte špejli s lesními jahodami a lístky bazalky pro efekt.
Tip: Tento jemně nakyslý jahodový ocet můžete použít nejen na dochucení jídla, ale i jako přírodní ocet na bolest zubu – vždy ale v malém množství a zředěný! Uchovávejte ve karafách Weck – krásný dárek i pro domácí využití.