
Bazalkový olej – voňavý dochucovač italské kuchyně
Domácí bazalkový olej je aromatické dochucovadlo ideální pro saláty, těstoviny nebo pizzu. Nakládání bylinek do panenského olivového oleje je jednoduchý způsob, jak si uchovat jejich čerstvou chuť a vůni. Nejlépe se vyjímá v karafách Weck, které dodají oleji stylový vzhled.
Množství 1 litr
Čas 10 minut + 3 týdny odležení
Náročnost 1/5
Množství (v litrech): 1
Suroviny
- 1000 ml panenského olivového oleje
- 150 g čerstvé bazalky
Postup
1
Olej pozvolna zahřejte na cca 40 °C.
2
Bazalku jemně naklepejte, vložte do nahřáté karafy Weck a zalijte teplým olejem.
3
Uzavřete a nechte odležet 3–4 týdny na temném místě.
4
Pro delší trvanlivost přefiltrujte přes jemné plátýnko a uchovejte v čistých karafách.
Tip: Olej si připravíte i z jiných bylinek – například z citrónového tymiánu nebo rozmarýnu a koriandru. Využijte karafy Weck jako stylové balení i dárek.